IMAO MOŽDANI UDAR

UMRO BORIS BUZANČIĆ Hrvatsko glumište potreseno odlaskom legende: 'Jako sam ga volio...'

Zagreb, 170210.Prvi zagrebacki gradonacelnik (od 90. godine) Boris Buzancic.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

ZAGREB - Umro je glumac Boris Buzančić (85), poznat po brojnim kazališnim i filmskim ulogama, kojeg su ovoga ljeta snašli zdravstveni problemi.

U kolovozu je doživio moždani udar zbog kojeg mu je bila oduzeta lijeva strana. Početkom rujna pušten je na kućnu njegu, no s obzirom da mu je stan na četvrtom katu zgrade, smjestili su ga u Dom za umirovljenike.

Glumac koji je odigrao brojne kazališne i filmske uloge sve do bolesti bio je aktivan u kazalištu Gavella. Tako je igrao u predstavi “My Little Corner of the World”.

Osim petstotinjak kazališnih uloga, tijekom svoje karijere snimio je i čak sedamdesetak filmskih uloga, a jedna od njih je i ona u “Velom mistu” gdje je igrao gradonačelnika Dotura Vicu. Zanimljivo je da je i u stvarnom životu jedno vrijeme bio gradonačelnik. Naime, nakon izbora 1990. godine postao je jedan od čelnih ljudi HDZ-a i prvi gradonačelnik Zagreba nakon osamostaljenja Republike Hrvatske.

- Požalio jesam što sam sjeo u gradonačelničku fotelju, ali nisam mogao natrag. Čim sam završio svoj mandat, shvatio sam koliko su svi zapravo korumpirani - komentirao je godinama kasnije. Krajem 90-ih se povukao te se opet posvetio glumi.

Velika podrška u životu bila mu je njegova supruga Katja s kojom se oženio 1957. te su dobili kći Anu i sina Ivana. No, nakon što je Katja preminula, Buzančić je ljubav našao u zagrljaju Evice Fici, udovice njegova kolege Ivice Ficija.

Buzančić je bio izuzetno cijenjen među svojim kolegama.

Zastupnici su na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske Skupštine održali minutu šutnje za pokojnog Buzančića, koji je početkom 90-ih, dok je bio gradonačelnik, po tadašnjem ustroju bio ujedno i predsjednik Skupštine.

Buzančić je rođen 13. ožujka 1929. u Bjelovaru. Glumom se počeo baviti od rane mladosti, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1954. godine. Isprva je bio član kazališta "Gavella", a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Istaknuo se kao tumač psihološki složenih uloga, no jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljiva splitskog gradonačelnika u televizijskoj seriji Velo misto.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i ravnatelj kazališta “Gavella" Boris Svrtan, duboko potresen smrću Borisa Buzančića, rekao je da je to nenadoknadivi gubitak za hrvatsko glumište.

"Bio je Gavellin đak i sve najbolje od tog glumišta on je u sebi utjelovio. Najveća mi je nagrada što sam imao sreću odigrati s njim pedeset predstava. Jako sam ga volio", rekao je Svrtan, izrazivši, u ime svih članova udruženja HDDU-a, iskrenu sućut Buzančićevoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:28