NI ESTRADA NI TEATAR

VIDEO: 999. NASTUP Pedja Bajović obilježava devet godina svoje stand-up komedije

"Ja to zovem 'Ča-Ča-Ča': Čakovec – Čačak – Čapljina, gdjegod u ovih nekoliko zemalja bilo tko od nas ode, rezultat je isti – smijeh publike! – kaže Pedja Bajović

ZAGREB - 999. nastupom koji će trajati 99 minuta zagrebački stand-up komičar Pedja Bajović će posljednjeg dana siječnja proslaviti točno devet godina od pokretanja svoje stand-up scene. Sve je započelo 31. siječnja 2005. godine kada je dvanaestero zaljubljenika u stand up komediju, polaznika tadašnjih radionica, organiziralo prvi od tisuća i tisuća nastupa pred hrvatskom, regionalnom, ali i publikom iz cijelog svijeta. Njih petero je godinu dana kasnije formiralo prvu skupinu stand up skupinu komičara pod nazivom SVE5, da bi se danas zagrebačka scena mogla pohvaliti s par desetaka njih koji se bave ovim žanrom komedije.

Upravo je Pedja Bajović bio jedan od onih koji je tada, prije devet godina, na nasukanoj splavi imena Papillon zakoračio u svijet svoje današnje profesije stand-up komičara i producenta.

- Sada se baš ni ne sjećam što sam od svega toga tada želio i čemu sam se nadao. Dobrih šala i fenomenalnih nastupa nam nikada nije nedostajalo, uspjeli smo ljude nasmijati, nastupali smo u cijeloj regiji i pritom ismijavali tužnu političku i gospodarsku realnost te čak humorom premostili nacionalne razlike. Ja to zovem "Ča-Ča-Ča": Čakovec – Čačak – Čapljina, gdjegod u ovih nekoliko zemalja bilo tko od nas ode, rezultat je isti – smijeh publike! – kaže Pedja Bajović.

Iza njega je gotovo tisuću nastupa u preko 15 zemalja, uključujući tu čak i SAD i Kanadu. Prije dvije godine je upravo prigodom obilježavanja ove obljetnice izdan i DVD Box s tri sata videa, da bi se nedavno njegov nastup na engleskom jeziku našao i u programu kanala Comedy Central Extra. Unatoč ovim uspjesima i rasprodanim nastupima, stand up komedija je i dalje nedovoljno poznata široj javnosti.

- Za estradu smo, prema njihovim riječima – previše urbani, a za teatar smo, kako čujemo iz tih krugova – nedovoljno kulturni! Rezultat toga je da se neki profesionalci iz te dvije branše, a koji bi kao menadžeri mogli voditi i naše projekte ili barem pojedince – ni ne javljaju niti dolaze! Sve radimo sami. Nasmijali smo do sada preko milijun ljudi, ali sve to može i brže i efikasnije, kada bi to preuzeli ljudi kojima je to pravi posao. Toliko o poduzetnosti naših veličina iz šoubiznisa! – kaže Pedja Bajović.

No, stand-up komedija već je zauzela svoje mjesto na tv-programu, a prošla jesen obilježena je s nekoliko televizijskih produkcija koje su već ili će tek naći svoje mjesto u programima nacionalnih TV kanala u regiji, ali i šire.

Pedja Bajović će povodom prvih devet godina karijere održati predstavu od probranih 99 minuta na svom 999. nastupu u klubu ZagrebEye na vidikovcu Zagrebačkog nebodera u Ilici 1a, u petak 31. siječnja u 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 13:23