'HARMSIJEK' U OSIJEKU

VIDEO: NOVA PREDSTAVA MARIJA KOVAČA 'Harmsov apsurd mi ovdje živimo svaki dan'

 Facebook
Izbor iz tekstova ruskoga avangardnog književnika Daniila Harmsa u dramatizaciji i režiji Marija Kovača podloga je nove predstave osječkog HNK

OSIJEK - Komedija "Harmsijek", izbor iz tekstova ruskoga avangardnog književnika Daniila Harmsa u dramatizaciji i režiji Maria Kovača, nova je predstava osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK), a premijerno će biti izvedena 27. veljače.

Na konferenciji za novinare Kovač je istaknuo da je Harms i danas aktualan "jer apsurd koji nosi u svojim djelima mi ovdje živimo svaki dan".

Katkad je dovoljno "otvoriti bilo koje novine i vidjeti da je Harms predviđao budućnost", rekao je Kovač, dodajući kako je riječ o "glumačkoj predstavi koja ovisi o glumcima".

U predstavi, među ostalima, sudjeluju Mario Rade, koji se pojavljuje u ulozi Harmsa, te Aleksandar Bogdanović, Duško Modrinić, Aljoša Čepl, Zorislav Štark, Jelena Perčin i Jasna Odorčić.

Obnaštelj dužnosti ravnatelja drame osječkoga HNK Vjekoslav Janković rekao je kako je "Harmsijek" mladenačka predstava koja nije namijenjena samo mladima, a ponajprije se bavi hipokrizijom građanskog društva.

Video s probe:









Predstava se u osječkome kazalištu izvodi u prijevodu Irene Lukšić, scenografiju i kostimografiju osmislili su Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga, a glazbu je skladao Tomislav Babić.

Čudaštvom protiv staljinizma

Daniil Ivanovič Harms, pravim prezimenom Juvačov, rodio se u Sankt Petersburgu 30. prosinca 1905., a umro 2. veljače 1942. u lenjingradskom zatvoru. S Aleksandrom Vvedenskim, Nikolajem Zabolockim i Konstantinom Vaginovom osnovao je skupinu OBERIU (Udruga realne umjetnosti, 1927.–1928.), čiji je bio istaknuti predstavnik.

Zabranjen i označen kao nepodoban, opasan samo zato što je bio drukčiji, Harms se svojim čudaštvom služio kao jedinim oružjem protiv staljinizma. U vremenu u kojem je ljudskost izgubila smisao, on se okrenuo besmislu i njime se odupirao vladajućoj ideologiji, a zbog progona dugo je u Sovjetskom Savezu bio poznat isključivo kao pisac za djecu.

Poslije je otkriven kao jedna od najzanimljivijih pojava ruske avangardne književnosti, a u svijetu postaje poznat po proznim minijaturama i dramskim tekstovima prožetim crnim humorom, groteskom, ironijom i apsurdom. Poznatija su mu djela "Slučajevi" i "Elizaveta Bam".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:10