HNK IVAN PL. ZAJC

VIDEO: POGLEDAJTE HIT PREDSTAVU 'MICHELANGELO' Redatelj Sebastijan Horvat uprizorio je priču o genijalnom umjetniku prema Krležinoj drami

 HNK Ivan pl. Zajc
 

Prvi put na online besplatnom kazališnom festivalu, na kojem je dosad više od 50 tisuća pregleda, predstavljamo HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Riječki HNK 28. travnja u 21 sat na www.jutarnji.hr prikazuje svoju koprodukcijsku predstavu nastalu u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama.

Riječ je o “Michelangelu” redatelja Sebastijana Horvata i dramaturga Milana Matthisa Markovića nastalom prema drami “Michelangelo Buonarroti” Miroslava Krleže. Predstava je dubrovačku premijeru imala 2018. na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu, a kasnije je adaptirana za igranje u zatvorenom prostoru kazališta. “Michelangelo Buonarroti” drama je iz ciklusa „Legende”, a pripada tzv. ekspresionističkoj fazi Miroslava Krleže, pisca koji je svoju fascinaciju likovnim umjetnicima iskazao i na način da je svojim čuvenim likovima Leoneu Glembayu i Filipu Latinoviczu dao slikarski poziv.

HNK Ivan pl. Zajc

Kako precizno navodi enciklopedija Krležijana, visoko cijeneći Michelangelova djela i stvaralačku osobnost, Krleža ih tematizira u raznolikim tekstovima. Još 1913. zamislio je dramsku pentalogiju gdje je Michelangelo jedna od 'monumentalnih figura', uz Krista, Kolumba, Kanta i Goyu. Godine 1918. nastaje drama Michelangelo Buonarroti, u kojoj je predstavljen kao genijalni umjetnik, faustovski pun sumnji i pitanjâ.

Za ulogu u predstavi ‘Michelangelo’ Nikola Nedić bio je 2017. nominiran za nagradu Zlatni Studio u kategoriji Novo lice u kazalištu. Osim dubrovačke i riječke publike, predstavu je mogla vidjeti i zagrebačka u ZKM-u, te ljubljanska na Drama festivalu SNG-a.

Glume: Rakan Rushaidat, Aleksandar Cvjetković, Tanja Smoje, Nikola Nedić, Olivera Baljak, Jerko Marčić…

Više o predstavi na: http://hnk-zajc.hr/predstava/michelangelo/

HNK Ivan pl. Zajc

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:51