'GLUMICA'

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO TEKU POSLJEDNJE PRIPREME ZA KAZALIŠNI SPEKTAKL U HNK Francuski redatelj uoči premijere: 'Obožavam te glumce, stvarno su sjajni'

Pascal Rambert na posljednjim probama uoči premijere 'Glumice'
 

Nekoliko dana uoči premijere nove predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, koju po svom tekstu režira svestrani francuski umjetnik Pascal Rambert, zatekli smo redatelja dok je davao posljednje upute 15-članoj glumačkoj družini.

"Obožavam te glumce, stvarno su sjajni", komentirao je Rambert. Kemija je, očito, obostrana. "Pascal Rambert nas je sve okupio svojom ljubavlju prema kazalištu, svojom energijom i svojim senzibilitetom", izjavila je Alma Prica koja u predstavi tumači glavni lik glumice Eugenije.

Tempo pripreme bio je vrlo brz. "Radili smo zgusnuto. Počeli smo 12. siječnja, a premijera je 1. veljače. Došli smo s naučenim tekstom, tako da se ta faza čitaćih proba preskočila. U ovim zgusnutim, ali ipak opuštenim probama nalazimo se pred prvom generalnom probom s nekim sitnim detaljima koje još popravljamo", otkrio nam je Siniša Popović koji glumi Eugenija, oca glumice Eugenije.

"Ovo mi je prvi put da sam tu u HNK", podijelio je s nama maleni Leonardo Bajić, koji tumači ulogu glumičina sina. Za redatelja kaže da je jako dobar, ali kako Leonardo "ne zna engleski baš dobro", kad nešto ne razumije uskače prevoditeljica.

'Glumica' je priča o velikoj divi ruskog teatra koju publika obožava, a koja će nenadano umrijeti. Uz njenu samrtnu postelju izmjenjuju se ljudi iz njenog osobnog i profesionalnog života. Kolege iz kazališta, prijatelji, njena djeca, sestra, roditelji, ljubavnici, njezin muž, dolaze joj u posjet, svatko sa svojom tiradom o životu ili umjetnosti. Soba u kojoj leži pretrpana je buketima cvijeća, što je Rambertova intimna posveta običaju kojem je svjedočio u Moskvi, gdje publika glumcima na premijere donosi velike količine cvijeće.

Ova melodrama Rambertova je posveta ljubavi prema kazališnoj umjetnosti kroz koju se provlači ideja o svijetu koji se približava svome kraju.

Nina Violić u predstavi nosi ulogu Ksenije, glumičine sestre, a zatekli smo je sok se pripremala u glumačkoj garderobi. "To je predstava koja govori o smrti, kao, a ustvari se bavi svim nekim ludim, nježnim, divljim porama života i ustvari slavi život i umjetnost na jedan jako brutalan način", sažela je Nina Violić poruku 'Glumice'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:57