ŽIVAHAN PROGRAM

ZADAR SNOVA Hrvatska premijera 'Grobnice za Borisa Davidoviča' Ivice Buljana

U sklopu 18. festivala Zadar snova 4. kolovoza održava se hrvatska premijera predstave 'Grobnica za Borisa Davidoviča' redatelja Ivice Buljana prema djelu Danila Kiša, i to nakon svjetske praizvedbe u Cividaleu 21. srpnja. Ova predstava nastala je u produkciji organizacija Hartefakt i Bitef Teatar iz Beograda, Novog kazališta iz Zagreba, Mini teatra iz Ljubljane i Zadra snova.

'Transmission', druga ovogodišnja premijera Zadra snova, nastala je u suradnji zadarskog Zaleta i Theaterlabor Berlin, a u programu festivala 8. kolovoza je i nova predstava redatelja Bobe Jelčića 'Ko rukom odneseno'. U predstavi igraju Ivana Krizmanić, Marko Makovičić i Jerko Marčić, a producent je Teatar ITD.

Eksperimentalni talijanski Teatro del Lemming odvesti će 33 gledatelja u kazališno putovanje 'Odisseo' inspirirano Homerovim mitom, a Saška Rakef u monodrami 'Dug Rakef Saške / Dug RS' redateljice Barbare Kapelj Osredkar i u produkciji ljubljanske Maske bavit će se životom s dugovanjima i blokiranim bankovnim računom. U suradnji s Festivalom novog cirkusa na zadarskom Forumu 2. kolovoza u 20 sati nastupa španjolska grupa Cie Pakipaya s kazališno cirkuskom akrobacijom 'Shake, Shake, Shake!'.

Mlade autorice s državom u krevetu

Selekcija programa u sferi vizualnih umjetnosti, novomedijskih i interdisciplinarnih praksi donosi nekoliko izložbi i instalacija.

'Ljubav prema subverziji' kustosa Branka Franceschija predstavlja umjetnike čija je praksa u periodu 1932-2012 obilježena radikalnim odmakom od mainstreama i prkosom establišmentu; Grupa OHO, Crveni Peristil, Bosch + Bosch, Grupa šestorice, Željko Kipke, Tomislav Gotovac, Marina Abramović, neki su od autora.

Tomislav Gotovac: Srp, čekić i zvijezda (fotodokumentacija performansa iz 1986.. foto: Velizar Vesović)

Bojan Gagić i Miodrag Gladović prezentirat će nagrađivanu luminoakustičnu instalaciju 'Lighterature Reading', predstavljenu na ovogodišnjoj T-HT@MSU izložbi.

Međunarodna izložba 'Država u krevetu' kustoskinje Natashe Kadin za Zadar snova izdvaja i predstavlja radove 6 mladih autorica ( Adela Jusić, Ivana Kevo, Marija Kotarac, Glorija Lizde, Dina Rončević i Petra Zlonoga) koje kroz suvremenu feminističku umjetnost problematiziraju upliv države i sustava u naše intimne prostore.

Multimedijalna instalacija 'Kontinuum...BorderLines...Sada...BorderLines' autorice Alene Orović obilježiti će 10 godina djelovanja Dance Lab Collectiva, čiji se uspon dogodio upravo na Zadru snova.

Suvremeno sizifovsko ja iz vizure umjetničke organizacije O.N.E. i autorice Martine Nevistić problematizirano je u multimedijalnoj instalaciji 'Sizifov Pink', nastaloj u produkciji festivala Perforacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 11:46