DOBROTOVORNI SPEKTAKL

ZAPUŠTENI OTOK KOD PULE POSTAO POZORNICA ZA BALET Na Svetoj Katarini sve je spremno za Glembajeve

 Sandra Šimunović / CROPIX
 

Užurbano se ovaj tjedan postavljaju velika bina i golemo gledalište za čak 1200 ljudi na malom otoku Sveta Katarina u Pulskom zaljevu, gdje će prvi put gostovati baletni ansambl HNK Zagreb s naslovom “Gospoda Glembajevi”, i to ovoga petka.

predstavljanje lokacije Radovi su poprilično opsežni jer je riječ o lokaciji koja je do prije nekoliko mjeseci bila zapuštena, a onda ju je u posjed uzeo Danko Končar. Radi se, naime, o prostoru u sklopu državnoga projekta Brijuni Rivijera, gdje bi uskoro trebala biti uređena marina. Cilj je investitora Danka Končara bio javnosti predstaviti lokaciju prije nego što krenu intenzivni radovi, tim više jer se radi o bivšem vojnom području kojem je nekada ulaz bio zabranjen. Stoga, mnogi Puljani te oni iz okolice nikada nisu ni bili na Svetoj Katarini.

Jedinstven projekt

Sada im se pruža prilika za boravak na otoku u zasad neuređenom ambijentu te doživljaj nečega sasvim drukčijeg. Do Katarine vodi obnovljeni most, a na otoku je sve ostalo kao prije - tu su veliki skladišni prostori i glavna zgrada. Doduše, sve u derutnom i zapuštenom stanju, a vrlo brzo, prema planovima investitora, to bi se trebalo promijeniti.

- Zanimalo nas je kako bi mogao izgledati balet na otvorenom na ovoj lokaciji. I tada smo stupili u kontakt s HNK Zagreb. Rekli smo im za ovu lokaciju jer se radi o zapuštenom području, mjestu gdje je nekada bila vojska. Budući da je tu započela gradnja marine, ideja je da vojničku čizmu zamijeni baletna papučica te da se nakon toga dalje nastave radovi. Njima se jako svidjelo i tako smo krenuli u ovaj specifičan i jedinstven projekt - rekao nam je Krešimir Raguž, član uprave Kermas grupe.

Bilo je više ideja o tome koji bi se komad mogao izvesti, a na kraju je odluka pala na “Glembajeve” jer je riječ o kultnom djelu hrvatske književnosti. Lokacija je posebna - s nje puca pogled na Pulski zaljev, Svjetleće divove, Uljanik i Arenu, koji će te večeri biti osvijetljeni. Organizatori se nadaju da će to biti odlična kulisa čitavom događanju. Isto tako, željeli su da svi vide staro vojno područje. Inače, ovaj je balet iz produkcije Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, osim Kermas grupe, omogućilo i Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula.

Izazovna organizacija

Iz Kermas grupe ističu da su gotovo sve karte prodane te da će na Katarinu doći gosti iz cijele Hrvatske. Za one koji na otok ne žele doći svojim automobilom, organizirani su besplatni autobusi, koji će kretati ispred Arene, te brod, koji će kretati ispred pulske katedrale. Autobus kreće ispred Arene u 20 i u 20.45 sati, a brod Melissa ispred katedrale u 19.15, 20.15 i 21 sat.

Organizirati sam događaj bilo je posebno izazovno jer na otoku nije bilo nikakve moderne infrastrukture pa se sve moralo dovesti. Treba znati i da se sličan događaj ovdje nikad nije niti organizirao. Sve dok se jučer nisu postavile tribine, nitko zapravo nije imao ni dojam kako će to izgledati.

Pomoć bolnicama

- Godinama je ovaj prostor bio zapušten i derutan, a neki su dijelovi i opasni. Ideja nam je bila ljudima pokazati neke prostore, a zbog sigurnosti to inače neće biti moguće. Zato ćemo postaviti štandove gdje će se, primjerice, moći kušati naša Capo vina. Budući da je u sklopu koncesije kompleksa i obližnji kamenolom koji ima savršenu akustiku, cilj nam je organizirati slična događanja. Tamo se u budućnosti mogu organizirati razni događaji, od kulturnih do zabavnih - kaže Raguž.

Danko Končar odlučio je sav prihod od prodaje ulaznica donirati pedijatriji Opće bolnice Pula, i to za nabavku važnih uređaja - holtera EEG za 24-satno snimanje moždane aktivnosti, što je važan uređaj za dijagnosticiranje, između ostalog, epilepsije kod najmlađih, potom monitor vitalnih funkcija te dječji defibrilator.

- Balet “Gospoda Glembajevi” u Puli nije isključivo moj poklon istarskoj kulturnoj sceni, nego prvenstveno ideja da se ovakvim događajem pokrene šira inicijativa za pomoć lokalnim bolnicama. Odlučili smo stupiti u kontakt s Općom bolnicom Pula i pomoći pedijatriji u nabavki uređaja koje bi teško sami nabavili zbog pomanjkanja sredstava. Ta se tri uređaja ne koriste često, ali su vrlo važni. Zato smo odlučili sav prihod od prodanih karata, koje koštaju 250 kuna, dati za nabavku tih uređaja - zaključio je Končar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:41