JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ

FOTO: BALETNA PAPUČICA ZAMIJENILA VOJNIČKU ČIZMU Održan baletni spektakl 'Gospoda Glembajevi' za pomoć pulskoj bolnici

Prizor iz predstave 'Gospoda Glembajevi', dolazak posjetitelja na predstavu i Danko Končar (na drugoj fotografiji s lijeva)
 CROPIX
 

PULA - Baletna predstava "Gospoda Glembajevi", nastala prema istoimenoj drami Miroslava Krleže, u petak navečer je prvi put izvedena pod otvorenim nebom na pulskom otoku Sveta Katarina, a prihodom od prodanih ulaznica nabavit će se medicinski uređaji za pulsku Opću bolnicu.

Jedinstveni doživljaj za više od tisuću gledatelja priredila je Kermas grupa hrvatskog poduzetnika Danka Končara u suradnji sa zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem i pulskim Istarskim narodnim kazalištem. Sav prihod od kupljenih ulaznica namijenjen je nabavi tri medicinska uređaja za pedijatrijski odjel Opće bolnice Pula.

Što se tiče prostora, organizator je ostavio obližnje bivše vojarne netaknutim kako bi Puljani i svi posjetitelji mogli vidjeti kako je izgledao taj desetljećima zabranjeni prostor.

"Ta transformacija ili demilitarizacija otoka Sv. Katarine koja je kulminaciju doživjela izvedbom ovog baleta, simbolički označava kraj jedne ere i početak novog života ovog dijela Pule. Baletna papučica zamijenila je vojničku čizmu" , poručio je član Uprave Kermas grupe Krešimir Raguž.

"Koliko je ova drama moćna dokazuje da se priča prati i razumije bez ijedne izgovorene riječi. Želio sam što više slijediti radnju i moglo bi se reći da sam stvarajući balet isključio svaki osobni komentar i pokušao što bolje iskoristiti obilje opisa radnje, kostima, epohe i nadasve psihološki pristup svakom od karaktera" - izjavio je novinarima redatelj baleta Leo Mujić.

Inače, čuveno Krležino dramsko djelo premijerno je kao baletno izvedeno prošle godine u Zagrebu, a Pula je mjesto gdje je balet prvi put izveden na otvorenoj pozornici, čemu su, među ostalim, nazočili i vlasnik Kermas grupe Danko Končar te čelnici Istarske županije i Grada Pule.

Koreograf, redatelj i autor libreta za balet je Leo Mujić, scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a u predstavi nastupaju Guilherme Gameiro Alves kao Ignac Glembay, Natalia Kosovac kao barunica Castelli, Takuya Sumitomo kao Leone Glembay i ostali članovi ansambla Baleta HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:03