ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE

ČITA GA CIJELA ITALIJA, ALI APSOLUTNI HIT JE U TRSTU! Školarce u Italiji pitali koje pisce najviše vole, a odgovori su frapirali cijelu državu

 Getty Images

Istraživanje nedavno provedeno u 140.000 učionica u srednjim školama diljem Italije s ciljem da se dozna koja su najpopularnija književna djela talijanskih pisaca dovelo je do šokantne spoznaje. Naime, kako piše talijanska La Repubblica i prenosi britanski Independent, među omiljenim knjigama talijanskih školaraca pojavio se 'Mein Kampf' Adolfa Hitlera.

Zloglasni vođa njemačkih nacista tu je knjigu napisao u zatvoru nakon neuspjelog pokušaja puča u Münchenu 1923. godine i u njoj je izrazio svoje ideološke poglede koji su doveli do mnogih zvjerstava koje su počinili nacisti i njihovi sljedbenici.

Iako su u anketi učenici trebali navesti omiljene talijanske autore, i to one koji su objavljivali od 2000. godine, nacistički manifest našao se među omiljenom lektirom u deset učionica u Palermu, Cantanzru (Calabria), Potenzi (Basilicata), Tivoliju i Gaeti u Laziju, Udinama, Trstu i Piacenzi.

Tri najpopularnije knjige među školarcima su 'Bianca come il latte, rossa come il sangue' ('Bijela kao mlijeko, crvena kao krv') Alessandra D'Avenije, 'Io Non Ho Paura' ('Nije me strah') Niccole Ammanitija i 'Gomorra' Roberta Saviana.

U istraživanju koje je provedeno od 1. lipnja do 1. prosinca sudjelovalo je 3,5 milijuna studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:18