SUPER JUNACI S BALKANA

FOTO Šćiponja, Super Hrvoje, Bosmen i Knindže vraćaju se kako bi spasili svijet

ZAGREB - Albanski strip crtač Gani Sunduri predstavio je prvog albanskog superheroja Šćiponju ( Orla), zaštitnika nemoćnih.

Neustrašivog junaka krasi crveno odijelo, crna maska preko očiju i crni albanski orao na prsima. Cilj Šćiponje je, kako kaže sam autor, da zaštiti sunarodnjake od zla u bilo kojem obliku.

Autor Gani Sunduri, strip je predstavio u Informativno-kulturnom centru Europske unije u Prištini.

Šćiponja je najnoviji primjer superheroja nastalih na strip scenama. Za vrijeme rata, devedesetih godina, na prostorima bivše Jugoslavije nastali su mnogi strip junaci koji su uglavnom imali propagandni karakter.

Super Hrvoje - Ispaljuje kamenje iz dlanova!

Super Hrvoje je hrvatska verzija američkog Kapetana Amerike (američka verzija nastala je 1941., hrvatska 1992.), glavni neprijatelj mu je srpska vojska. Položivši svoje ruke na kameni pleter, Hrvoje se pretvara u kamenog čovjeka. Zadatak našeg super-junaka je obraniti svoju zemlju od okupatora. Kad se pretvorio u kamenog čovjeka, čitava površina Hrvojeva tijela bila je prekrivena kamenom, čineći ga gotovo neranjivim. Super Hrvoje može ispucavati kamenje iz svojih dlanova i stapati se s bilo kojom kamenom površinom.

Autori su bili Siniša Ercegovac i Nikola Listeš. U izdanju Slobodne Dalmacije izdan je samo jedan broj, a serija nije nastavljena zbog financijskog neuspjeha.

Bosmen: Borac protiv "najezde podivljalih četnika"!

Bosmen (ili Bosman) je bio bosanskohercegovački ratno-propagandni strip iz 1994. godine, nastao tokom rata u SFRJ. Autori su bili scenarista Jusuf Hasanbegović i crtač Ozren Pavlović, a izdavač PP Hasanbegović Trans International-Sarajevo. Strip govori o mladiću po imenu Bosmen koji se bori protiv „najezde podivljalih četnika“ koji žele zauzeti Sarajevo.

Knindže - epska imena i mafijaško iskustvo!

Srpska verzija ratnog-propagandnog stripa bile su " Knindže", izdanje o "Vitezovima Srpske Krajine". Strip je izlazio tokom jeseni 1991. godine i objavljena su samo dva broja.

Glavni junaci ovog stripa su Knindže, koji se bore za slobodu Srpske Krajine, a nose imena iz srpskih epskih pjesama (Sava, Radojica, Milica, Grujica, Starina Novak). "Knindže" se zaklinju u svetosavlje i patrijarhalni život, ali imaju mafijaško iskustvo, vladaju oružjem i borilačkim vještinama, savršeno znaju strane jezike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 00:43