TRIBINA

DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA Ignorira li se književnost u medijima?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.03.2017. u 15:36

Stacked books, book market, Image: 88567925, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

Prevladavajaća slika književnosti u medijima sukladna je percepciji da Hrvati ne čitaju knjige. No, takva je percepcija dvojbena, jer prema podacima NSK-a u posljednjih pet godina u Hrvatskoj je objavljeno oko 36.000 knjiških naslova.

Prema sprovedenoj anketi među posjetiteljima Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu o njihovoj upotrebi knjižnice, čak 46,6 posto ispitanika posjećuju knjižnice čak dva puta tjedno, a njih 18,44 posto jednom tjedno. Očito Hrvati ipak čitaju knjige.

Tim povodom u prostoru Društva hrvatskih književnika (DHK) u utorak 21. ožujka u 12 sati na Trgu Josipa Jelačića 7/1 održava se tribina naslovljena 'Ignoriranje književnosti u medijima - namjera ili nehaj'.

Prema najavi, na tribini će biti riječi o drastičnom sužavanju prostora za književnu kritiku, o medijskoj prevlasti popularne, a ne "ozbiljne" literature i o čestom medijskom izjednačavanju književnih profesionalaca i diletanata.

Sudionici tribine, Stjepan Čuić, Ivica Matičević, Boris Perić i Iva Körbler, govorit će i o degradaciji kulturnih rubrika u kojima se kultura stavlja u isti koš sa estradom, show-biznisom, te o ignoriranju književnih događanja, izuzev festivala i sličnih projekata.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo