TRIBINA

DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA Ignorira li se književnost u medijima?

 Vetta / Getty Images

Prevladavajaća slika književnosti u medijima sukladna je percepciji da Hrvati ne čitaju knjige. No, takva je percepcija dvojbena, jer prema podacima NSK-a u posljednjih pet godina u Hrvatskoj je objavljeno oko 36.000 knjiških naslova.

Prema sprovedenoj anketi među posjetiteljima Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu o njihovoj upotrebi knjižnice, čak 46,6 posto ispitanika posjećuju knjižnice čak dva puta tjedno, a njih 18,44 posto jednom tjedno. Očito Hrvati ipak čitaju knjige.

Tim povodom u prostoru Društva hrvatskih književnika (DHK) u utorak 21. ožujka u 12 sati na Trgu Josipa Jelačića 7/1 održava se tribina naslovljena 'Ignoriranje književnosti u medijima - namjera ili nehaj'.

Prema najavi, na tribini će biti riječi o drastičnom sužavanju prostora za književnu kritiku, o medijskoj prevlasti popularne, a ne "ozbiljne" literature i o čestom medijskom izjednačavanju književnih profesionalaca i diletanata.

Sudionici tribine, Stjepan Čuić, Ivica Matičević, Boris Perić i Iva Körbler, govorit će i o degradaciji kulturnih rubrika u kojima se kultura stavlja u isti koš sa estradom, show-biznisom, te o ignoriranju književnih događanja, izuzev festivala i sličnih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:38