OKRUGLI ROĐENDAN

HANS MAGNUS ENZENSBERGER Ni sa 90 ne odustaje od pisanja i angažmana. A niti od cigareta

Hans Magnus Enzensberger
 Profimedia

Hans Magnus Enzensberger, poznati njemački pjesnik, prevoditelji i urednik, utjecajno ime njemačkih intelektualnih krugova, jučer je napunio devedeset godina, proslavio okrugli rođendan.

Zadnjih šezdeset i pet godina Enzensberger iz Njemačke u svijet šalje poetične, često i ironične, sarkatistične slike, originalna zapažanja kroz razne žanrove fikcije i publicistike. Prevođen je na četrdeset jezika.

Pišući o devedestogodišnjem autoru, i dalje jako vitalnom, njemački novinari ne propuštaju spomenuti da je cijeli život - strastveni pušač.

Rođen je 1929. u Bavarskoj, kao najstariji od četvoro sinova u obitelji, piše od rane mladosti, kao dječak izbačen je iz Hitlerove mladeži. Poslije rata doktorirao je filozofiju, tadašnja Njemačka uskoro mu je postala pretijesnom, puno je i često putovao, to će dijelom obilježiti i njegovu karijeru, boravio je u SAD-u, latinoameričkom svijetu, po skandinavskim zemljama i jugu Europe.

Godine 1960. je postao urednik Suhrkampa, poznate uredničke kuće, u to je doba objavio i svoju prvu zbirku poezije. 1965.je pokrenuo magazin za kulturu, Kursbuch - obavezno štivo i forum za razmjenu mišljenja intelektualnih krugova u tadašnjem svijetu obilježenom duhom 1968. Desetljećima je bio vidljivo ime ne samo u izdanjima poezije, već i vrlo glasan u raznim političkim raspravama.

I danas puno radi. Ne piše samo pod svojim imenom, objavljuje i pod više poznatih pseudonima, a njemački novinari nagađaju da piše i pod nekima koja se za sada ne povezuju s njime. Lani je tako kao Andreas Thalmayr objavio vodič za mlade autore “Schreiben für ewige Anfänger”, a ove godine mu je izašla fikcija, proza “Louisiana Story”.

Objavljuje i pod dva ženska imena, Elisabeth Ambras i Linda Quilt. Quit je ove godine objavila “Fremde Geheimnisse”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:29