OTVOREN SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

IGOR MANDIĆ: 'Sa sajmom u Puli se nema tko takmičiti. Zagrebački sajam je kaotična smjesa prodaje slikovnica, self helpa, razne šund literature'

 Goran Šebelić / CROPIX

Intime, A propos i Hercegovina čita tri su glavna programa koja će se prezentirati u idućih deset dana na Sa(n)jmu knjiga u Istri koji se jučer otvorio u Puli.

Otvorili su ga u dvorištu Doma hrvatskih branitelja svojom prigodnom intimnom svirkom Darko Rundek i violinistica Isabel, a govorima direktorica sajma Magdalena Vodopija te poznati književnik Igor Mandić u ime autora. Mandić će se u Puli predstaviti i svojom novom knjigom “Predsmrtni dnevnik”.

- Dobio sam privilegiju da otvorim ovaj sajam u ime autora. Neki se pitaju zašto baš ja. Zato što je u posljednje vrijeme moje ime iskočilo van, nakon tolikih pustih godina pisanja, jer mi je u zadnji čas upalila jedna knjiga. Zbog uspjeha te knjižice dobio sam tu čast da danas otvorim ovaj sajam knjiga. Drugi razlog je taj da sam ja knjižarski sin. Gotovo niti jedan pisac u Hrvatskoj nije iz takve obitelji. Niknuo sam među knjigama, spavao sam na knjigama od prve godine svog života - rekao je Mandić, istaknuvši kako je pulski sajam knjige poseban u odnosu na druge u Hrvatskoj.

Ekipa osobenjaka

- Želim istaknuti važnost ovog sajma u odnosu na sve druge sajmove u Hrvatskoj, posebno na one zagrebačke koji su više-manje nakladničko klikaški. Takvi i moraju biti kada ih otvara predsjednik Vlade - kritizirao je Mandić na otvorenju.

- Vrlo je važno da Pula održava ravnotežu s drugim sajmovima u regiji, a s njim se nema tko takmičiti. Zagrebački sajam je više-manje jedna kaotična smjesa prodaje slikovnica, self helpa, razne šund literature i papirnate struke, dok je pulski sajam striktno vezan uz knjigu i promociju autora - kazao je ovaj ugledni pisac, dodavši da je sam polu-Istrijan jer mu je majka iz Premanture.

Direktorica sajma tom je prigodom istaknula kako je sajam iznikao zahvaljujući osobenjacima - onima koji su ga organizirali, ali i samim autorima koji će imati priliku se predstaviti u Puli.

- Mi smo ekipa osobenjaka, individualaca i pomalo čudaka koji se slažemo da volimo ovaj naš grad razrušenih fasada, da se osjećamo nesavršeni i nedovršeni kao naš grad. Svi mi u Puli pokušavamo iza tih fasada stvoriti jedan mali svijet, a kako je nas puno koji smo uključeni u organizaciju sajma, bilo je tu puno malih svjetova koji su se spajali i koji su stvorili ovogodišnji sajam. I naši autori su takvi, svi žele prostor da mogu slobodno govoriti - rekla je Vodopija istaknuvši da je sreća biti na margini i da je Pula grad marginalaca.

Znanstvena knjiga

- Marginalci su najviše dali ovom gradu i nadamo se da tome i dalje pripadamo. Pristupili su nam drugi, drugačiji i različiti ljudi, svi oni koje mi volimo primati u ovom gradu. Došli su nam i izdavači za koje govore da ne postoje više, da su pokleknuli. A u ovoj palači ćete vidjeti što su ti izdavači učinili. Naravno to su sve manjinci, jer mi promoviramo manjinski duh u svemu, pa tako i izdavaštvu - zaključila je Vodopija, posvetivši sajam autorima koji su ove godine preminuli.

Ove godine na sajmu, koji će se zatvoriti iduće nedjelje dodjelom prigodnih nagrada, izlaže i prodaje svoje knjige 250 izdavača koji najavljuju popuste od 10 do 70 posto. Ujedno, fokus će biti na znanstvenoj knjizi. Publika će na sajmu moći vidjeti respektabilan prikaz znanstvenog i stručnog izdavaštva koji je nastao u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature. Ta je grupacija okupila oko 40 malih i velikih nakladnika iz cijele Hrvatske koji će na sajmu imati svojevrsnu “znanstvenu knjižaru”. Također, izlagat će oko 50 istarskih izdavača, a tu će biti i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:03