ISTRA EPICENTAR KNJIŽEVNOSTI

SA(N)JAM KNJIGE U PULI Najviše se traže nove knjige Igora Mandića i Rade Šerbedžije

 Goran Šebelić / CROPIX

Sve se ovih dana u Puli vrti oko knjige i autora. Zapravo moglo bi se slobodno reći da je Pula epicentar kulture i književnosti zahvaljujući već tradicionalnom sajmu knjiga Sa(n)jam knjige u Istri. U deset dana tu prodefiliraju deseci tisuća ljudi, što iz Istre, Kvarnera, Zagreba.

I imaju što za čuti, vidjeti i kupiti. Naime, na sajmu je ove godine čak pola milijuna knjiga i više od 250 raznih izdavača koji nude široku paletu svih mogućih izdanja - od stručne knjige i literature na stranim jezicima do dječjih bojanki i slikovnica. Vlada dobro raspoloženje, pjesma, pa čak i ples. Knjiga je nadopunjena brojnim sadržajima pa je ovaj sajam oduvijek više od prodaje. On je nezaobilazni kulturni događaj godine u Istri.

Nove tendencije

- Čini nam se da je ove godine odaziv publike puno veći, kako na programe, tako i u kupovini. Kao da nekako prolazi ta kriza, kako vezano za nakladništvo i brojeve naslova koje izdaju, tako i uz kupce. Ljubav prema knjizi ostaje. Što se tiče samih nakladnika, kod nas su prisutni nakladnici koji imaju tisuću naslova, ali i oni koji su izdali samo jednu knjigu. Na pulski je sajam uistinu dobrodošao svaki nakladnik i autor. Ove godine u grupaciji nakladnika znanstvene i stručne knjige došlo je 40-ak nakladnika i imamo naslove koje nismo imali godinama.

Neki su se vratili, neki su prvi put s nama. Stručna knjiga se nigdje u Istri ne može naći na jednom mjestu kao danas ovdje - rekla nam je voditeljica prodaje sajma Tina Zenzerović. A najpopularniji naslovi po prodaji su “Predsmrtni dnevnik” Igora Mandića, “Poslije kiše” Rade Šerbedžije te dječja knjiga “Priča za laku noć za mlade buntovnice”.

- Ove godine imamo oko 100 tisuća naslova, što je velika brojka. U konačnici bi to rezultiralo s pola milijuna knjiga. Po našoj procjeni do kraja sajma ovdje će se prodati od 50 do 100 tisuća knjiga. Čini mi se da ova godina pokazuje nove tendencije - dodala je Zenzerović.

Zanimljivo štivo

Neki novi pozitivni vjetrovi pušu i kod nakladnika, barem nam je tako kazao Uzeir Husković iz zagrebačke nakladničke kuće Hena com koji je izdao popularnu Šerbedžijinu knjigu, a sam ju je autor posebno predstavio na sajmu u utorak i srijedu.

- Mi kao nakladnici ovaj sajam doživljavamo kao autorski, a s naša dva-tri autora ove godine prodaja će sigurno biti zavidna. Posebno se to odnosi na knjige Rade Šerbedžije, Ante Tomića i Marine Vujčić. Sigurno je i Doručak s autorom gdje je gostovao Šerbedžija polučio dobre rezultate, a velik interes za tom knjigom vlada i u čitavoj Hrvatskoj. To je jedno zanimljivo autobiografsko štivo koje pršti bitnim stvarima o čemu je Šerbedžija imao potrebe reći, o svom iskustvu i životu - kazao je Husković. Dodao je kako je ova godina za nakladnike bila izazovna budući da se dogodio krah dva knjižarska lanca.

- Tisak se još uvijek drži, a Algoritam/Mozaik je propao. Vrlo je važno za nakladnike da portfelj knjižara osigura pravo javnosti, prodaju i minimum preživljavanja u prodajnom dijelu. A to je sigurno ove godine kulminiralo. Time vidim kraj problema i promjene koje su već tri-četiri mjeseca vidljive. Tu mislim na tematiziranje knjige u smislu društvenog konteksta. Ministarstvo kulture prednjači u tim glasovima i vidim da želi pomoći da se stvari promijene, a na kraju krajeva pojedinac kao potrošač sam odlučuje gdje će i što potrošiti, kaže ovaj nakladnik, dodajući kako paranoja o nečitanju nije točna čemu svjedoči značajna posudba knjiga u gradskim knjižnicama.

U Puli se uz knjigu vezuju i drugi programi, i to u samom Domu hrvatskih branitelja od devet ujutro do devet navečer gdje se sajam udomaćio, ali i diljem grada koji je oživio s prvim prosinačkim danima. Tu je niz promocija knjiga, okruglih stolova, otvorenja izložbi i koncerata - ukupno 70 različitih događanja.

Dvije izložbe

- Tradicionalno naše teme obrađujemo ne samo kroz literaturu nego glazbu i druge vidove umjetnosti te ih nastojimo razložiti kroz izložbe i koncerte. Ove godine pripremili smo dvije izložbe. U Galeriji C8 u suradnji s Arheološkim muzejom Istre otvorili smo izložbu “Intime građanina PS”, erotskih crteža prerano preminulog istarskog dizajnera Predraga Spasojevića, koja je otvorena do 8. siječnja. Druga izložba ulazi u naš regionalni program pod nazivom Hercegovina čita, a izlaže Safet Zec.

On je zaista poznati europski umjetnik podrijetlom iz Bosne koji sada živi na relaciji između Venecije i Počitelja. Izložba pod nazivom “Kuća” odnosi se na seriju grafika i originala u temperi koja prikazuju fasade i vizure Počitelja gdje provodi svoja ljeta - kazala nam je Emina Popović Sterpin, glavna organizatorica sajma knjiga. Tu je i koncert hercegovačke grupe Zoster. Dodaje da se u 10 dana ovdje predstavlja čak 150 autora.

- Možemo slobodno reći da je ovdje velika koncentracija književnosti i umjetnosti na jednom mjestu - zaključila je Popović Sterpin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:13