KOLO

Književni časopis poslije svojih prvih 175 godina

Joža Skok, prvi zdesna, s Pajom Kanižajem i Dragutinom Tadijanovićem
 Neja Markičević / CROPIX

Časopis Kolo bio je pokrenut 1842. u Zagrebu s podnaslovom “Članci za literaturu, umjetnost i narodni život”, a pokrenuli su ga Dragutin Rakovac, Stanko Vraz i Ljudevit Vukotinović. Do danas ga je uređivao cijeli niz urednika, među kojima se ističe Igor Zidić.

Povijest izlaženja Kola sadrži hrvatsku kulturnu i opću povijest proteklih 175 godina. Danas mu je glavnim urednikom Ernest Fišer, dok su članovi uredništva Davor Šalat i Joža Skok. Njemu je i posvećen drugi broj za prošlu godinu, povodom 85. obljetnice rođenja - nažalost, Skok je u međuvremenu preminuo.

U rubrici Književna scena časopis predstavlja ugledne i nagrađivane autore: Ivanu Šojat, Slavka Jendrička, Dubravku Oraić Tolić, Davora Šalata, Miroslava Pelikana i Peru Pavlovića. Istovremeno, u rubrikama Ogledi, Obljetnice, Kazalište i Kritika časopis Kolo održava tradiciju za koju je kritička recepcija iznimno važna. Dovoljno je spomenuti tek imena nekih “ogledaša” i kritičara: Cvjetko Milanja, Marijan Varjačić, Delimir Rešicki, Branko Maleš, Božidar Alajbegović, Darija Žilić i drugi.

Premda se neki spomenuti i nespomenuti autori pojavljuju kako u Kolu, tako i u drugim književnim časopisima, prevladava praksa da ova rijetka i teško dobavljiva izdanja imaju vlastitu prvu “jedanaestoricu”, pa uz nju još ponetko, pa uz njih još bogata klupa. Kao da novaca ima, iako časopise nitko, govori se, ne čita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:32