KNJIGE

Nagrade Jutarnjeg lista Bošku Violiću i Radi Jarku

Zagreb, 140509.Dodjela nagrada za najbolja prozna i publicisticka djela. Na slici Bozidar Violic - nagrada za najbolje publicisticko djelo i Rade Jarak - nagrada za najbolje prozno djelo (desno).Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX
U 19 sati u Klovićevim dvorima Nino Pavić i Tomislav Wruss uručili su nagrade Jutarnjeg lista. Božidar Violić dobio je nagradu za najbolju publicistiku, a Rade Jarak za prozu

ZAGREB - Devetu nagradu Jutarnjeg lista za najbolje djelo domaće proze u 2008. godini dobio je Rade Jarak za roman “Pustinje” (Litteris), a nagradu za najbolje publicističko djelo, koja se dodjeljuje peti put, dobio je Božidar Violić za “Ispriku” (Naklada Ljevak). Laureatima je pripao novčani iznos od po 50.000 kuna te skulptura kipara Daniela Kovača. Na večerašnjoj svečanosti, koju je u Klovićevim dvorima moderirao Branimir Pofuk, Jarku je nagradu uručio Ninoslav Pavić, predsjednik EPH, a nagradu za najbolje publicističko djelo predao je Tomislav Wruss, direktor EPH Medija.

najboljoj prozi objavljenoj u 2008. godini odlučivao je sedmeročlani žiri u sastavu Viktor Žmegač, Andrea Zlatar, Teofil Pančić, Gordana Crnković, Dario Grgić, Jagna Pogačnik i predsjednik žirija Branimir Pofuk. Odlučili su se za peti roman dubrovačkog pisca i slikara koji je sam autor odredio kao fikcionalnu autobiografiju. Prilikom dodjele nagrade Andrea Zlatar istaknula je kako se produkcija svake godine povećava, tako da nije ništa lakše, neovisno o stažu u žiriju.

Najuži izbor

- Ove je godine pisalo kako ovaj žiri nema favorita. Možda bi bilo bolje reći kako su svih pet knjiga bili favoriti. Odlučile su nijanse - naglasila je Zlatar i dodala da se u najužem izboru našao Baretićev roman “Hotel Grand”.

Uz ta dva naslova, u konkurenciju za najbolju prozu bili su uvršteni “Sloboština Barbie” Maše Kolanović, “Prodajem odličja, prvi vlasnik” Roberta Međurečana te “Baba Jaga je snijela jaje” Dubravke Ugrešić.

Sedam članova žirija za publicističku nagradu, Davor Butković, Željko Ivanjek, Tvrtko Jakovina, Željko Krušelj, Branko Matan, Anton Šuljić i predsjednik žirija Vlaho Bogišić, za pobjednički naslov odabrali su “Ispriku” - memoarsku knjiga slavnoga kazališnog redatelja, koja je ujedno i povijest poetike kazališnoga razdoblja koje su obilježili Gavella i njegovi učenici.

U najužem izboru za publicistiku još su bili Marko Grčić sa zbirkom kolumni “Riječi, riječi”, Mirko Kovač sa zbirkom sjećanja “Pisanje ili nostalgija”, Tarik Kulenović s “Političkim islamom” i Hrvoje Turković s knjigom “Narav televizije”.

Iznenađeni dobitnici

I Bogišić je, govoreći o nagradi, naglasio kako je izbor svake godine težak.

- Ako bismo morali sumirati, rekli bismo da svake godine najveći broj naslova dolazi iz dva područja, onoga što bismo odredili kao područje novinskog i lijepog pisanja, područje iz kojeg dolazi velik broj angažiranih tekstova, različitih stavova. Drugo područje bilo bi jednako vrijedno - područje znanosti - istaknuo je Bogišić te otkrio da se na posljednjem sastanku posebno raspravljalo o knjigama Grčića, Violića i Kovača.

Oba laureata bila su vidno iznenađena što je izbor pao na njih i kratko su zahvalili na nagradi.

Violić je rekao kako je smatrao da je velik uspjeh već i to što je uvršten među pet finalista.

- Zahvalan sam i počašćen i zato što ja nisam pisac nego čovjek iz kazališta.

Prisutnima se na kraju obratio i Ninoslav Pavić, rekavši i kako je “iznenađenost koja je očita kod dobitnika najbolja stvar koja se može dogoditi nagradi”. Izrazio je i nadu da će iduće godine žiriji imati još više posla, odnosno da će u konkurenciju doći još više knjiga koje će konkurirati za nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:31