APEL

Pisci i dramski umjetnici traže pomoć od Vlade: ‘Naše kolege u mirovini jedva preživljavaju’

U posljednje dvije godine više je umjetnika uputilo molbu za stalnu novčanu naknadu. O poslanim molbama dosad se nitko nije očitovao

Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika uputilo je apel Vladi RH za stalnu novčanu naknadu zaslužnim umjetnicima.

Bez odgovora

“U potpunosti svjesni trenutačne situacije i skromnih financijskih mogućnosti, moramo Vas ipak upozoriti na činjenicu da se u posljednje dvije godine Vašoj Komisiji javio znatan broj umirovljenih umjetnika raznih profila, od književnika, naših kolega, do dramskih umjetnika, glazbenika i dr. koji su zbog svojih mizernih mirovina uputili molbe za stalnu novčanu nadoknadu”, navodi se u pismu u kojem se pojašnjava kako se o poslanim molbama dosad nitko nije očitovao.

Zajedničko pismo

“Najtoplije vas molimo da barem kakvim odgovorom, bio on pozitivan ili negativan, iz pristojnosti obavijestite o rješavanju tih pitanja. Sâm odgovor, bez obzira na njegov karakter, bio bi znak Vaše skrbi i pažnje za umjetnike koji pri kraju svoga životnoga vijeka jedva preživljavaju, a svojim su stvaralaštvom znatno pridonijeli kulturnom životu naše zemlje”, navodi se u pismu koji su zajednički potpisali predsjednici spomenutih društava, odnosno Božidar Petrač, Nikola Petković i Boris Svrtan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:22