NAGRADA JUTARNJEG

Počeo 10. izbor najboljih knjiga objavljenih u Hrvatskoj

Nagrada za prozu dodjeljuje se deseti put, a ove godine manje je debitanata, više etabliranih imena. Nagrada za publicistiku već ima iznenađenja. Kriza u Hrvatskoj nije utjecala na izdavaštvo te se broj naslova nije smanjio

ZAGREB - Jubilarna deseta Nagrada Jutarnjeg lista za prozu bit će dodijeljena 27. travnja 2010., a uz nju već šesti put i Nagrada za publicistiku. U istom sastavu kao i prošle godine oba žirija već su prionula na posao koji nije nimalo manji nego lani. Naprotiv.

Odazvali se svi izdavači

Kao i u većini ostalih umjetničkih i kulturnih grana, kriza u Hrvatskoj nije utjecala ni na rezultate književne produkcije i izdavaštva. Broj objavljenih naslova nije se smanjio ni brojem ni kvalitetom. Podsjetimo: Nagrada Jutarnjeg lista dodjeljuje se za najbolje prozno, odnosno publicističko djelo čije je prvo izdanje objavljeno u Hrvatskoj tijekom prethodne godine. Na ranije upućen poziv predsjednika oba žirija već su se odazvali gotovo svi hrvatski izdavači čija izdanja odgovaraju kriterijima natječaja.

Ovim putem obavještavamo i pozivamo i sve ostale koji to još nisu učinili da najkasnije do 20. ožujka pošalju ili dostave svoja izdanja na adresu Jutarnjeg lista s naznakom “Za Nagradu Jutarnjeg lista”. Potrebno je dostaviti po sedam primjeraka svakog naslova, koliko i svaki od žirija ima članova.

Manje je stvarnosne proze

Tijekom travnja oba žirija će najprije izabrati i objaviti dvanaest naslova koji će ući u uži izbor za nagradu, a potom i pet finalista.

Prema već ustaljenom i, kad je o književnim nagradama riječ, prilično rijetkom običaju, oba žirija će o dobitnicima Nagrade odlučiti na posljednjoj sjednici, na sam dan i neposredno prije proglašenja i dodjele. Svakom od laureata pripast će skulptura Daniela Kovača i iznos od 50 tisuća kuna.

Lanjska prozna produkcija hrvatskih izdavača broji sedamdesetak naslova, među kojima su zastupljeni gotovo svi žanrovi. Već sam taj podatak govori o 2009. godini kao još plodnijoj u odnosu na prethodnu.

Takozvana stvarnosna proza manje je prisutna nego prethodnih godina, a žanrovska zastupljenost vrlo je raznolika, od povijesnih romana, krimića, basni i pripovijedaka do znanstvene fantastike. Nedostatak velikih debitantskih iznenađenja nadoknađuju novi naslovi čitavog niza etabliranih imena hrvatske književne scene.

Polemike oko naslova

O snazi i kvaliteti domaćeg izdavaštva svjedoči nekoliko naslova autora iz šire regije koji su svoja nova djela odlučili objaviti u Hrvatskoj. Još je velik broj proznih naslova koji tematiziraju i problematiziraju blisku prošlost i realitet današnjice na ovim prostorima.

Podjednako veliki posao ima i stručni žiri za publicistiku. Pojedini autori i djela već su osvojili žiri, kako se pokazalo na njihovom prvom sastanku.

- Ovo je briljantno! Ne možeš je prestati čitati i dugo u nečemu nisam toliko uživao. To je publicistika kakvu tražimo i definitivno kandidat za knjigu godine! - oduševljen je bio Davor Butković, predstavljajući svog favorita, oko kojeg se čitav žiri složio da će gotovo sigurno ući u uži izbor od pet najboljih.

Oko nekih drugih poznatijih autora vodile su se i oštrije polemike. Zadatak im nije lak jer protekla je godina bila plodonosna i za hrvatsku publicistiku i mnogo je autora koji zaslužuju biti među najboljima.

Dosadašnji dobitnici nagrade Jutarnjeg lista za prozu:

2000. Zoran Ferić, Anđeo u ofsajdu

2001. Miroslav Kirin, Album

2002. Davor Slamnig, Topli zrak

2003. Miljenko Jergović, Dvori od oraha

2004. Boris Dežulović, Christkind

2005. Roman Simić, U što se zaljubljujemo

2006. Vlado Bulić, Putovanje u srce hrvatskog sna

2007. Robert Perišić, Naš čovjek na terenu

2008. Rade Jarak, Pustinje

Dosadašnji dobitnici nagrade Jutarnjeg lista za publicistiku:

2004. Darko Hudelist, Biografija prvog hrvatskog predsjednika

2005. Nikica Barić, Srpska pobuna u Hrvatskoj

2006. Dušan Bilandžić, Povijest izbliza, memoarski zapisi 1945. - 2005.

2007. Slavko Goldstein, 1941. - godina koja se vraća

2008. Božidar Violić, Isprika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 07:42