NIZ DOBRIH KNJIGA

PREGLED NOVOSTI DOMAĆE KNJIŽEVNE SCENE Izlaze Jergović, Novak, Ankica Tomić, Karakaš...

 HANZA MEDIA
Od publististike izlaze prijevod “Radikalnosti ljubavi” Srećka Horvata te biografija Vlade Gotovca Drage Pilsela

Ovih dana izašao je krimić Josipa Mlakića “Majstorović i Margarita” (Fraktura), Hena com je objavila “Primaveru” Ivice Ivaniševića, roman o trojici braće i tri sudbine, “Nije moglo biti bolje” Ksenije Kušec te knjiga scenarija “Ustav Republike Hrvatske” scenarističko-redateljskog dvojca Ante Tomića i Rajka Grlića. Ljevak je upravo objavio “Vice Versa”, obiteljsku priču koja se događa u samo dva dana, roman Ankice Tomić.

Do Interlibera, koji se održava početkom studenoga, očekuju se novi romani više hrvatskih autora. Fraktura izdaje “Wilimowskog” Miljenka Jergovića, koji je, makar napisan na hrvatskom, prvo, prije pola godine, izašao u poljskom izdanju.

'Lička knjiga'

Roman priča o poljskoj obitelji koja 1938. dolazi na Jadran, nose na odmor i radio opremu, ne bi li slušali prijenos četvrtfinala svjetskog nogometnog prvenstva, utakmicu između Poljske i Brazila, te drugu, paralelnu priču o nesretnom liku iz naslova, Ernestu Wilimowskom.

Bio je nogometaš, etnički Nijemac iz Šleske, većim dijelom smještene u Poljsku, pa je tako Wilimowski igrao u poljskoj ligi, dapače bio član nacionalne, poljske, reprezentacije.

Sandorf priprema “Sjećanje šume”, još jednu “ličku knjigu” Damira Karakaša, kažu bitno različitu od dosadašnjih; fragmentarni roman ipak čvrstog vezivnog tkiva.

Sejranovićev alter-ego

Također izlazi i “U potrazi za početkom kruga” Marinka Koščeca. U osnovi priče ljubavni je odnos, zapravo njegov raspad. OceanMore objavit će “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka, složenu priču što se razvija između stanovnika dvaju međimurskih sela, hrvatskog i romskog, među kojima napetost vremenom eskalira.

V.B.Z. objavljuje “Čitam, skitam” Bekima Sejranovića, u kojoj autor objedinjuje tri procesa što ih drži ključnima u vlastitu životu: putovanje, čitanje i pisanje.

U tom su književnom hibridu tragovi autobiografskog dnevnika, putopisa, književne kritike, eseja, ali i fikcije. Glavni junak i pripovjedač, Sejranovićev bezimeni alter-ego, luta svijetom (Oslo, Pazin, Brčko, Zagreb, Goa, Ljubljana, Celje...), putujući puno čita te pokušava pisati. Pripovijeda tako o putovanjima, osobnim problemima, a sve je protkano književnim analizama djela koja iščitava putujući.

Meandar objavljuje roman Damira Miloša “Sabrano djelo”, V.B.Z. “Sjever je mjesto tame” Gorana Gerovca, Hena com izdaje nove romane Davora Mandića “Kad jednom rat”, priču o sazrijevanju tinejdžera u Puli u doba Domovinskog rata, te “Regiju stranaca” Edija Matića u kojoj pronalazak leša u beogradskom parku pokreće istragu o ubojstvu.

Matić paralelno priča o Hrvatu Roku, Rumunju Bogdanu i (istočnom) Nijemcu Martinu, trojici prijatelja i kolega, lopovima dobrog srca obilježenim društvenim okolnostima iz svojih triju postkomunističkih zemalja. Uskoro izlaze i priče i eseji Senka Karuze “Prsa u prsa”, zbirka priča Miroslava Mićanovića “Soba Jacka Nicholsona” (Meandar), kao i zbirka priča Josipa Novakovića “Dimna zavjesa” u prijevodu Saše Dracha (Profil). Ovih dana Profil je izdao zbirku reportaža hrvatskih novinara “Nakon deadlinea - priče s terena” što ju je priredila Bisera Fabrio, reportaže o izbjegličkoj krizi, ratu u Siriji, Ukrajini, situaciji u Zapadnoj Sahari, pisane na nekonvencionalan i osoban način.

Bagićev 'Uvod'

Drago Pilsel završava biografiju Vlade Gotovca, Jasen Boko knjigu o caru Dioklecijanu (oboje Profil).

Izlazi i prijevod engleskog izdanja “Radikalnost ljubavi” Srećka Horvata (Fraktura) u kojoj autor analizira ljubav kao fenomen.

Hit autorice za djecu i mlade Sanja Pilić, Sanja Polak, Vjekoslava Huljić i Nives Barišić Madunić spremanju nove naslove koji se, u izdanju Mozaik knjige, očekuju početkom studenog.

Nakon “Rječnika stilskih figura” Krešimira Bagića, za koji je dobio nagradu Kiklop za znanstvenu knjigu godine (2013.), Školska knjiga je ovog ljeta objavila Bagićev “Uvod u suvremenu hrvatsku književnost 1970. – 2010.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:31