NAJPOZNATIJI GRUZIJSKI PISAC

PUTOVANJE U KARABAH Aka Morchiladze stiže sutra u Zagreb predstaviti prijelomni roman suvremene gruzijske književnosti

Aka Morchiladze
 press
 

Nakladnička kuća Hena com u utorak 25. rujna u Vinyl baru u 19 sati ugošćuje gruzijskog pisca Aku Morchiladzea koji dolazi u Zagreb promovirati roman Putovanje u Karabah. Roman će u Vinylu promovirati Ivana Peruško i urednica Ana Hadžić.

Dan kasnije, s Akom Morchiladzeom će na tribini Autor vs. Autor u književnom klubu Booksa (također u 19 sati) razgovarati Gordan Nuhanović, koji je Gruzijom i Karabahom skitao i o tome pisao.

Aka Morchiladze (r. 1966., Tbilisi) najcjenjeniji je i najpoznatiji postsovjetski gruzijski književnik. Od 1998. objavio je dvadeset romana i tri zbirke kratkih priča. Prema njegovim romanima snimljeno je više filmova i postavljeno nekoliko drama. Njegovo pisanje nagovijestilo je prodiranje modernih zapadnih literarnih tendencija u gruzijsku književnost.

O romanu 'Putovanje u Karabah'

Rane su devedesete, zemlja je prepuna paravojnih snaga, političari se svrgavaju, bježe, korupcija cvjeta, zlatna mladež kupuje diplome, seks i droga konzumiraju se s neutaživim žarom, a dominantno stanje duha nepovratna je besperspektivnost. Ova odveć poznata kulisa ne odvija se u nama bliskom podneblju, već u Gruziji. U priču nas uvodi mladić Gio, sin utjecajnog Gruzijca, čiji dani neprimjetno prolaze u druženju s prijateljima i žicanju benzina. Kada se zaljubi u prostitutku Yanu, na trenutak mu se učini da ipak nije sve besmisleno, ali ta je sreća kratkog vijeka. Da mu odvrati misli od slomljenog srca, prijatelj Goglik nagovara ga na putovanje u obližnji Karabah, a u šumi metaka i sivilu zime Gio će postati zatočenikom ne samo svoje sudbine već i okrutnog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:47