AKA MORCHILADZE

PUTOVANJE U KARABAH Najveći suvremeni gruzijski pisac dolazi u Zagreb na obračun s Gordanom Nuhanovićem

Aka Morchiladze
 press
 

Rane su devedesete, zemlja je prepuna paravojnih snaga, političari se svrgavaju, bježe, korupcija cvjeta, zlatna mladež kupuje diplome, seks i droga konzumiraju se s neutaživim žarom, a dominantno stanje duha nepovratna je besperspektivnost.

Ova odveć poznata kulisa ne odvija se u nama bliskom podneblju, već u Gruziji. U priču nas uvodi mladić Gio, sin utjecajnog Gruzijca, čiji dani neprimjetno prolaze u druženju s prijateljima i žicanju benzina. Kada se zaljubi u prostitutku Yanu, na trenutak mu se učini da ipak nije sve besmisleno, ali ta je sreća kratkog vijeka. Da mu odvrati misli od slomljenog srca, prijatelj Goglik nagovara ga na putovanje u obližnji Karabah, a u šumi metaka i sivilu zime Gio će postati zatočenikom ne samo svoje sudbine već i okrutnog režima.

Pravo je čudo da je roman koji je označio prekretnicu u gruzijskoj književnoj struji dvadesetog stoljeća tek sada u rukama hrvatskih čitatelja. Njegov autor, Aka Morchiladze, najveći je gruzijski suvremeni književnik čiji je impozantni opus blizak ne samo kritici već i čitateljima.

Studirao je, a kasnije i predavao gruzijsku povijest na Sveučilištu u Tbilisiju. Od 1998. objavio je dvadeset romana i tri zbirke kratkih priča. Prema njegovim romanima snimljeno je više filmova i postavljeno nekoliko drama. Putovanje u Karabah (1992.) najprevođeniji mu je i najpoznatiji roman, a ostale su mu knjige prevedene na petnaestak jezika. Morchiladze trenutno živi i radi u Londonu.

Nuhanović protiv Morchiladzea

Aka Morchiladze dolazi 25. rujna u Zagreb na promociju u Vinylu, te će sudjelovati na tribini „Autor protiv autora“ u Booksi koja je zamišljena tako da je strani autor "suočen" s jednim domaćim autorom u opuštenom razgovoru o književnosti, pisanju i stanju kulture u dvije države, a sve u svrhu povezivanja različitih kultura kroz književnost, glazbu, gastronomiju...
S Morchiladzeom će 26. rujna u Booksi razgovarati Gordan Nuhanović, koji je napisao zbirku putopisnih priča Piknik u stepi o svojim dogodovštinama s putovanja u Uzbekistan, Kazahstan, Kurdistan i Gruziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:46