NOVA KNJIGA

ŠTO JE UOPĆE UMJETNOST? Odgovor je potražio Predrag Finci, filozof sarajevske škole s londonskom adresom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.09.2015. u 16:02

Vjekoslav Skledar / CROPIX

Dr. sc. Predrag Finci, pripadnik sarajevske filozofske škole, od početka 90-ih živi u Londonu, gdje je predavao na Sveučilištu u Londonu

Otkud, kako, zašto umjetnost? I što je uopće umjetnost? Platon je dokazivao da je umjetnost privid, a Hegel da je umjetnost istina u osjetilnom obliku. U antičkom periodu još nema pojma koji bi na adekvatan način iskazivao ono što danas podrazumijevamo pod pojmom umjetnosti. Ni o jednom drugom fenomenu ne postoje tako oprečne, a ipak moguće tvrdnje kao o umjetnosti, tvrdnje od kojih svaka ima svoju uvjerljivu argumentaciju a sve zajedno, ma koliko različite i međusobno isključive bile, mogu biti opis fenomena umjetnosti.

Tako piše Predrag Finci na uvodnim stranicama najnovije knjige 'Estetska terminologija', svojem zaključnom djelu s područja estetike u kojem se fokusira upravo na pojam umjetnosti, odnosno umjetničkog djela. Dr. sc. Predrag Finci, pripadnik sarajevske filozofske škole, od početka 90-ih živi u Londonu, gdje se bavi filozofskim istraživanjima te je predavao na najstarijem fakultetu Sveučilišta u Londonu do odlaska u mirovinu 2011. godine.

Predstavljanje knjige 'Estetska terminologija' u izdanju Antibarbarsua održat će se u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u četvrtak 24. rujna, s početkom u 19,30 sati.

O knjizi će govoriti dr. sc. Hrvoje Jurić te autor dr. sc. Predrag Finci i urednica mr. sc. Simona Goldstein.

Izdvajamo