PROMOCIJA PROJEKTA

NOVA ETAPA MUZEJA ULIČNE UMJETNOSTI: MUU evoluirao u NVV - nove vizualne umjetnosti

Prošlogodišnje izdanje Muzeja ulične umjetnosti označilo je početak promjena za manifestaciju koja je jednom godišnje na nekoliko dana zaposjedala i umjetnošću bojala zanemarene zagrebačke kvartove i napuštene gradske prostore – MUU 2014. trajao je jedan dan, direktorici Ivani Vukšić se pri kuriranju pridružio umjetnik Bruno Pogačnik Wukodrakula te su zajednički osmislili program bogat različitim site-specific instalacijama, performansima i video radovima koji su se prikazivali u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti. Godina 2015. označava potpuni zaokret u prezentaciji radova autora bliskih tandemu Vukšić-Wukodrakula, poznatom i kao umjetnička grupa TARWUK, pa je tako MUU evoluirao u NVV – Nove Vizualne Vrijednosti (New Visual Values) zadržavši pritom osnovne postulate na kojima projekt počiva.

NVV – Nove Vizualne Vrijednosti prirodni je slijed u evoluciji Muzeja ulične umjetnosti pri kojem se fokusira na suvremenu umjetnost i umjetničke prakse kroz eksperimentalne kustoske programe. Ovogodišnji program uključuje digitalnu i fizičku verziju izložbe u kojoj sudjeluje 25 umjetnika iz cijelog svijeta. Umjetnici su pozvani priložiti fotografije bilo čega iz svoje okoline, uz pripadajući tekst. To je mogao biti njihov rad ili neki drugi objekt koji ih inspirira te putem kojeg žele komunicirati s publikom. Pristigle prijave uploadane su na eBay i grupirane u svojevrsnu digitalnu izložbu koju prati artist book, rad umjetničkog dvojca TARWUK. Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić čine i kustoski tim projekta NVV.

Među 25 umjetnika koji sudjeluju u NVV-u nalaze se neki od najuzbudljivijih mlađih, domaćih autora poput Zlatana Vehabovića, Žižića&Kožula, Marka Tadića, Davora Vrankića, Maria Kolarića i Maje Čule te njihove inozemne kolege među kojima se posebno ističe trenutno jedan od najpoznatijih svjetskih kipara, Kanađanin s njujorškom adresom – David Altmejd, Michael Joo – kipar zaslužan za redefiniranje poimanja skulpture, začetnik umjetničkog smjera na prestižnom sveučilištu Columbia te sudionik prošlogodišnjeg MUU-a Jon Kessler, Carol Bove – jedna od najpoznatijih američkih umjetnica čiji je rad u stalnom postavu novog Whitney muzeja te mnogi drugi autori uzbudljivih umjetničkih radova.

Licitaciju na e-Bayu, aktivnu na sam dan prezentacije u Laubi, prati knjiga u kojoj su predstavljeni radovi/objekti svih umjetnika. Knjigu su uredili i dizajnirali Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić u maniri TARWUK-ovih radova, miješajući donirane i pronađene vizuale/objekte i tekstove umjetničkih izjava, biografija te internetskih didaskalija. Knjiga će se moći kupiti u Laubi po cijeni od 150,00 kn. Posebno izdanje knjige na koju su umjetnički intervenirali autori Žižić&Kožul također će biti dostupna za kupnju (cijena na upit).

NVV nastavlja s propitivanjem sistema kulturne proizvodnje, započetim na MUU-u 2014, pita se kada jedan objekt/akcija postaje umjetničko djelo, kako se određuje njegova vrijednost, kakva infrastruktura treba potpomagati umjetničku proizvodnju te kako se mogu prevladati uobičajeni, konvencionalni načini njegovog predstavljanja. Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić odlučili su iskoristiti prvi online servis za virtualnu razmjenu dobara, eBay, kao platformu putem koje će izvršiti svojevrsni opit i moguće dobiti poneke zanimljive odgovore na postavljena pitanja.

TARWUK je interdisciplinarni umjetnički kolektiv osnovan 2014. kojeg čine Ivana Vukšić i Bruno Pogačnik Wukodrakula, hrvatski umjetnici s njujorškom adresom. U svom radu kombiniraju širok raspon medija i formata u nastojanju da izbrišu granice između umjetnosti i života pri čemu obuhvaćaju različite vrste prezentacije. Koristeći tradicionalne kiparske tehnike i suvremene računalne programe stvaraju multimedijalne instalacije kojima istražuju granice privatnosti, komunikacije i intimnog, visoko individualiziranog iskustva gledanja umjetničkog djela. TARWUK se domaćoj publici u lipnju ove godine predstavio samostalnom izložbom u Laubi – No New Followers. Na prezentaciju NVV-a stižu nakon prve samostalne bečke izložbe ostvarene u suradnji s Pony Project galerijom i Miom Laskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:10