IN MEMORIAM

U dobi od 85 godina preminuo švedski pisac Per Olov Enquist

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 26.04.2020. u 14:35

Portrait de Per Olov Enquist ,ecrivain suedois �Effigie/Leemage
leemage via AFP

Per Olov Enquist

Per Olov Enquist, jedan od najistaknutijih predstavnika skandinavske književnosti 20. stoljeća preminuo je u dobi od 85 godina, objavila je njegova obitelj, a prenose agencije u nedjelju.

Enquist je bio romanopisac, dramaturg, novinar i esejist, čija su djela prevedena na više od 20 jezika.

Međunarodnu je slavu stekao prozom u dokumentarnom stilu i sposobnošću oblikovanja povijesnih činjenica u romane iznimne dubine, od "Kristalnog oka", objavljenog 1961. do "Knjige parabola" iz 2013. godine.

Među njegovim su uspješnicama "Biblioteka kapetana Nema", "Knjiga o Blanche i Marie", "Planina s tri pećine", jedini Enquistov roman za djecu objavljen 2003. godine te "Posjet kraljeva liječnika".

Za djelo "Posjet kraljeva liječnika" o ludilu danskog kralja Christiana VII., dobio je nagradu August, najprestižnije švedsko književno priznanje, a godine 2001. u Francuskoj je dobio nagradu za najbolju stranu knjigu.

U mladosti je bio sportaš, a velik dio njegovih djela nadahnut je usamljenim danima djetinjstva što ih je proveo na krajnjem sjeveru Švedske gdje je živio u gotovo bergmanovskoj atmosferi.

Za autobiografiju "Drugi život", koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, osvojio je i drugu nagradu August. Ona je utemeljena 1994. godine i nosi naziv po švedskome književniku Augustu Strindbergu.

Izdvajamo