U DOBI OD 93 GODINE

UMRO TALIJANSKI KRALJ TRILERA Sicilijanski spisatelj Andrea Camilleri svjetsku slavu stekao je romanima o inspektoru Montalbanu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.07.2019. u 11:01

In the photo the writer Andrea Camilleri//IPAPRESSITALY_IPA012761/1906181408/Credit:/ IPA/IPA/SIPA/1906181408, Image: 449110509, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Andrea Camilleri

 

Talijanski spisatelj porijeklom sa Sicilije, Andrea Camilleri, tvorac lika inspektora Montalbana, umro je u srijedu u dobi od 93 godine, priopćila je rimska bolnica u kojoj je zadržan u lipnju nakon srčanog zastoja.

Iz bolnice su rekli da je Camilleri bio u kritičnom stanju.

- Njegovo stanje posljednjih se dana još više pogoršalo ugrozivši vitalne funkcije - stoji u priopćenju bolnice te se dodaje kako će se pokop mnogima omiljenog pisca održati u uskom krugu obitelji i prijatelja.

No Talijani kane odati počast "kralju" trilera čiji su raskošan spisateljski stil mnogi cijenili.

Camilleri planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom inspektoru Salvu Montalbanu, kojeg je u više navrata želio upokojiti, no to mu nije dopustila njegova brojna čitateljska publika. Trileri su prevedeni na brojne svjetske jezike i pretočeni u TV seriju.

Ekranizaciju Camillerijevih događaja sicilijanskog detektiva Salva Montalbana pratili su i hrvatski gledatelji.

TV adaptacija Montalbanovih avantura sa savršeno odabranim Lucom Zingarettijem u glavnoj ulozi od prve je epizode postigla golem uspjeh.

 

Znalci kažu da su neki elementi ovaj kriminalistički serijal učinili jednim od najboljih proizvoda suvremene talijanske proze: njegova lokacija - sunčana sicilijanska pokrajina Ragusa s prekrasnom okolicom, dobra režija, fotografija i gluma.

Camilleri je rođen u Porto Empedocleu, blizu Agrigenta na Siciliji 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom, u književnost je ušao svojim prvim romanom "Il corso delle cose" ("Tijek stvari") 1978. godine.

Slijedio je cijeli niz proznih djela, većinom, poput prvog, s povijesnom i sicilijanskom tematikom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo