NA GRANICI POVIJESTI I FIKCIJE

'ZAGABRIJEL' U MUZEJU GRADA ZAGREBA Predstavljanje romana o tajnoj povijesti hrvatske metropole

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.10.2018. u 10:49

Zagreb, 150318. Muzej Grada zagreba.
Opaticka 20.
Otvaranje Kulturno umjetnickog projekta Festival svjetla Zagreb 2018. koja se odrzava od 15. do 18. ozujka na 19 lokacija povijesne gradske jezgre s atraktivnim audiovizualnim instalacijama i projekcijama.
Na fotografiji: Eggo Trick, svjetlosna instalacija
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Muzej grada Zagreba (ilustracija)

 

Zagabrijel, roman u kojem je grad Zagreb na određeni način glavni lik, predstavlja se u četvrtak, 11. listopada u 18h u Muzeju grada Zagreba (Opatička 20). Ovo djelo književnika Borisa Perića u nakladi Edicija Božičević zamišljeno je kao prvi dio trilogije u čijem je središtu grad Zagreb i njegov tamni anđeo zaštitnik.

'Zagabrijel' je kombinacija povijesnog trilera, lingvističkog krimića i kolaža suvremenih književnih tehnika, a započinje umorstvom na, ni manje ni više, Institutu za etnologiju i folkloristiku. Junaci romana igrom slučaja postaju njemački slavist koji se u Zagrebu zatekao kao gost međunarodne lingvističke konferencije, asistentica ubijenog znanstvenika, lički policajac pred mirovinom sa zagrebačkom adresom i komunalni čistač Stjepan Mrak, poznat i kao Štefek Kmica.

Istraga začudnog umorstva čitatelje uvodi u tajnu povijest hrvatske metropole i njenog imena i otkriva mračnu tajnu podzemnog društva, povezanu s legendom o prolasku svetog Franje kroz Zagreb.

Boris Perić, član Hrvatskog društva pisaca i Društva hrvatskih književnika, autor je niza proznih djela i prijevoda, a njegov roman 'Vampir' (2006.) jedan je od prvih velikih uspješnica poslijeratne hrvatske književnosti. Njegov prijevod Krležinih 'Balada Petrice Kerempuha' na njemački jezik 2016., nagrađen Poveljom Fonda "Miroslav Krleža", koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika (DHK), ostvario je zapažen uspjeh.

Na promociji 'Zagabrijela' u Muzeju grada Zagreba govorit će autor Boris Perić, te književnik Borivoj Radaković, prof. dr. Tomislav Pletenac i urednik Josip Ivanović.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo