BUNT NE PRESTAJE

KULTURNJACI VLADI PREDALI APEL ZA SMJENOM HASANBEGOVIĆA 'On provodi neku vrstu kulturne revolucije'

U apelu ističu da on nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, već se radi o podršci ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma
 EPH

ZAGREB - Inicijativa Kulturnjaci 2016 predala je u četvrtak Vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću apel za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za kojeg smatraju da je nekompetentan te da zastupa lošu ideologiju, a dosad je apel potpisalo blizu 1300 kulturnih djelatnika i građana.

Inicijativu Kulturnjaci 2016 pokrenula je prije nekoliko dana velika skupina kulturnih djelatnika koja je napisala apel i počela prikupljati potpise. Napravili su i web stranicu www.kulturnjaci2016.org gdje se može vidjeli lista potpisnika i postoji mogućnost daljnjeg potpisivanja. U apelu, između ostalog, ističu da on nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, već se radi o podršci ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.

"Ostali smo zatečeni izborom Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture. Hasanbegović nema nikakvog iskustva u vođenju bilo koje kulturne institucije, ne poznaje mehanizme lokalne i međunarodne suradnje i iskorištavanja europskih fondova, ne poznaje komplicirani i suptilni sustav kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje", istaknula je na konferenciji za novinare pred zgradom Vlade glumica Urša Raukar.

>>> FOTOGALERIJA

Naglasila je da je novi ministar kulture mnogobrojnim javnim izjavama svjedočio i svjedoči o svojim ekstremističkim stajalištima koja su u suprotnosti s temeljnim odredbama Ustava te je ocijenila da je kao takav neprihvatljiv da vodi bilo kakvo ministarstvo, a kamoli ministarstvo kulture.

"Ideologija koja negira antifašizam je loša i zla ideologija - ideologija koju mi ne želimo i ne želimo da takva ideologija vodi ministarstvo kulture jer je u suprotnosti sa svim elementarnim civilizacijskim, demokratskim postignućima te se takve ideologije odrekao cijeli demokratski kulturni svijet", poručila je Raukar.

Operna pjevačica Dunja Vejzović ustvrdila je da ministar kulture mora biti otvoren prema svijetu, tolerantan i ne smije biti ekstremistički usmjeren, a umjetnici moraju biti senzibilni na pitanja slobode i imati ministra koji im tu slobodu garantira.

"Ove stranke koje sada tvore Vladu nisu imale izrazitu podršku stanovništva da bi odabirom svojih ministara sada ukazivali kojim će putevima ići u svojem djelovanju i mislim da im birači nisu dali mandat za nazadnjaštvo već progresivne reforme", dodala je.

Pjesnik Dražen Katunarić ocijenio je da je izjalovljena najava nove Vlade da će postaviti stručnu osobu, istaknuvši da je postavljena osoba koja je polarizirala javnost i kulturnjake te koja provodi neku vrstu kulturne revolucije.

Rekavši da nije svaki antifašist demokrat i obratno, ustvrdio je da Hasanbegović nije ni antifašist niti demokrat te da je uz to nekompetentna osoba.

Dramaturg i izvanredni profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Goran Sergej Pristaš poručio je da hrvatskoj kulturi ne treba nacionalna paradigma koja će pod jednom kapom postrojiti sve što se u kulturi događa, a isključiti veliki dio toga. "U hrvatskoj kulturi mora biti mjesta i za Anju Šovagović i za Olivera Frljića, jednake prilike i uvjete moraju imati i Histrioni i Montažstroj", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:06