PRED SABOROM

HASANBEGOVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE RASPUSTIO POVJERENSTVO 'Iskreno, uopće ne znam što su mi napisali iz 'U ime obitelji'

'Otvoren sam za daljnu suradnju i tako pokazujem dobru volju u tom smjeru'
Zagreb, 050216.Trg svetog Marka, Hrvatski Sabor.Sjednica odbora za informiranje, informatizaciju i medije.Na fotografiji: Ministar kulture Zlatko Hasanbegovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović poručio je u petak kako nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture te kako za Stručnim povjerenstvom za neprofitne medije, koje je nedavno razriješio, nema više nikakve potrebe.

"Iako neki neutemeljeno misle da ću imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnom smijeru, moje je načelno stajalište, koje ću oblikovati ukoro u sklopu nove kulturne politike, da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture. Ukoliko Vlada donese odluku da je to potrebno, postoje drugi resori i upravni modaliteti", rekao je Hasanbegović na saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije objašnjavajući razloge razrješenja Povjerenstva.

U novoj proračunskoj godini, kaže, nema potrebe za tim Povjerenstvom. "Presudnu ulogu imao je novi proračun i nova medijska strategija jer me stara ni na koji način ne obvezuje", poručio je.

U pozadini cijelog problema je, naglasio je, tzv. medijska kulturna politika njegove prethodnice Andreje Zlatar Violić.

Podsjetio je kako je u sklopu Ministarstva kulture na početku 2013. utemeljen Odjel za medije, čija je zadaća bila izrada nacionalne medijske politike i stvaranje zakonodavnih i financijskih pretpostavki za "pluralističan medijski prostor", a sve je, tvrdi, ostalo u području lijepih želja "na razini beživotnih teorijskih elaborata".

"Upućen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima i onima koji se trebaju tek utemeljiti te su provedena tri natječaja za dodjelu sredstava temeljem lutrijskih sredstava, koje je Ministarstvu preusmjerila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u ukupnom iznosu od 3 milijuna kuna po pojedinačnom natječaju", pojašnjavao je ministar kulture članovima Odbora.

Cijelu priču su, kaže, pratile brojne kontroverze, učestale optužbe za sukob interesa članova Povjerenstva, kritike za nepotizam, klijentelizam, nejasna mjerila, za ideološku uskogrudnost i sektaštvo, promjene odluka u zadnji čas te dodjela sredstava mimo natječaja diskrecijskom odlukom mimo ministrice i javne svađe. "Konkretan dokumetiran slučaj je i odluka nadležnog tijela u vezi s dodjelom sredstava internetskom portalu Autograf mimo odluka Povjerenstva", podsjetio je Hasanbegović.

Svrha samog projekta je promašena jer su se, tvrdi ministar Hasanbegović, podupirale ideološke platforme određenog usmjerenja, a što je, ističe, samo po sebi negacija medijskog pluralizma.

"Prema programu zatečenog odjela u Ministarstvu koji mi je uručen po primopredaji ova se praksa trebala još ambicioznije nastaviti sukcesivnim povećanjem sredstava u 2016. na 6 milijuna kuna plus povećanje postotka lutrijskih sredstava", kazao je.

Nenad Stazić (SDP) Hasanbegovića je prozvao da je njegovoj odluci o ukidanju Povjerenstva prethodilo otvoreno pismo udruge "U ime obitelji", koja se obrušila na Povjerenstvo uz argument da im na natječaju za 2014. godinu nije odobrilo sredstva za njihov portal dok se novac davao nepostojećim portalima. "Ne znaju da je novac namijenjen i za poticanje osnivanja novih medija", rekao je Stazić.

Hasanbegović mu je uzvratio kako je riječ o potpunoj koincidenciji te da uopće nije znao za sadržaj tog otvorenog pisma, kao i da ono nije ni na koji način imalo ulogu u donošenju njegove odluke.

Iako je naglasio kako će njegovo ministarstvo biti uvijek otvoreno za suradnju sa saborskim tijelima, Hasanbegović je ustvrdio kako "saslušanje" danas smatra svojevrsnim presedanom jer mu je neobično da se sazivaju sjednice za pitanja kao što je njegova odluka, jer ta pitanja nisu u saborskoj nadležnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:57