NOVI KAZALIŠNI ZAKON

Ministrica Zlatar neće samaodlučivati o intendantu HNK

Ministrica Andrea Zlatar ipak neće sama, bez potpisa hrvatskog premijera, imenovati i razrješavati intendanta zagrebačkog HNK, kako je to bilo zamišljeno u zadnjem Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kazalištu (ZOK).

Naime, takav Nacrt jučer nije prošao Vladu, a u konačnom prijedlogu izmjena ZOK-a koji ide na Sabor, stoji da intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada RH na prijedlog ministra kulture.

Istovremeno, gradonačelnik Zagreba, koji je dosad imao pravo na mišljenje o izboru intendanta HNK Zagreb, po novim izmjenama ZOK-a, izbačen je iz kadroviranja.

Bandić uz Anu Lederer

Rasprava na Vladi samo je vrh dugogodišnje priče o famoznom članku 25, stavku 1 ZOK-a. Naime, u Zakonu o kazalištima iz 1991. stajala je ista odredba kao i ova koja sada odlazi u Sabor 2006. Godine 2006. uvedena je promjena prema kojoj intendanta imenuje Vlada, ali na zajednički prijedlog ministra i gradonačelnika, prema prethodno pribavljenom mišljenju kazališnog vijeća.

Kako u zadnjih godinu dana Andrea Zlatar i Milan Bandić nisu uspjeli donijeti zajednički prijedlog oko toga tko će voditi HNK od sezone 2013./2014. - ministrica je tražila da to bude Velimir Visković, a gradonačelnik se složio s Kazališnim vijećem da ostane Ana Lederer - Ministarstvo kulture odlučuje se na izmjenu ZOK-a.

U prvom Nacrtu izmjene koji je sačinjen krajem prošle zime, navodi se da intendanta HNK imenuje Vlada i ministrica - dakle onako kako je to pisalo i 1991. U drugom Nacrtu - ispada Vlada i ostaje samo ministrica. S tom se izmjenom Vlada u petak nije složila.

Međutim, ni tu priči nije kraj. Sve i ako izmjene Zakona prođu Sabor, slijede - ne bude li dogovora “ispod žita” - moguće neugodnosti s gradonačelnikom Zagreba. Pitanje je, naime, hoće li gradonačelnik pristati godišnje plaćati četrdesetak milijuna kazalištu, a da ga istodobno nitko ne pita tko će biti na čelu kuće koju izdašno dotira.

Vršitelj dužnosti

Neizvjesno je i kada će se se stići imenovati intendant naše “žute kuće”, budući da već početkom rujna istječe mandat aktualnoj intendantici Ani Lederer, a izmjene ZOK-a predviđaju da natječaj za intendanta raspisuje Kazališno vijeće u nešto izmijenjenom sastavu, dakle i ono se u međuvremenu mora nanovo birati.

Najvjerojatniji scenariji koji se može naslutiti u ovome trenutku jest taj da će početkom rujna u HNK Zagreb biti imenovan v. d. intendant. Ne bi bilo iznenađujuće da se ministrica na kraju naruga svima i za v. d. intendanta ostavi dr. sc. Lederer, koju gradonačelnik navodno više ne podržava, a s kojom je u međuvremenu Andrea Zlatar počela nešto više komunicirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:50