PALA I PRVA ŽRTVA BEZVLAŠĆA U ZAGREBAČKOM HNK

Odgođena prva baletna premijera jer s koreografom nema tko raditi

‘U nas sve ide po planu, nije me briga što nema intendanta’, rekao je Paolo Magelli koji sprema premijeru ‘Na dnu’
 Biljana Gaurina/CROPIX

U zagrebačkom HNK bezvlašće je donijelo prve posljedice: zaustavljene su pripreme za prvu ovogodišnju baletnu premijeru, najavljenu za listopad, “Anu Karenjinu” po glazbi Petra Iljiča Čajkovskog i u koreografiji Lea Mujića.

Očito da HNK unaprijed nije imao novca ili volje da otkupi neku od poznatih koreografija, pa je zamislio vlastitu, no s izabranim umjetnikom Mujićem nema tko da radi. Budući da nema intendanta, a ni vršitelja dužnosti intendanta, nema tko da naruči radove (kostimi i scenografija) i potpiše ugovore. Štoviše, dosadašnja intendantica dr. Ana Lederer organizirala je posao tako da se bez intendantskog potpisa ni toaletni papir ne može naručiti, a kamoli produciratri baletna premijera.

Uništeni parket

Nekim članovima, i solistima, uglavnom strancima i strankinjama, ionako preoskudnog ansambla za ovoliku produkciju, ovaj ili sljedeći mjesec istječe ugovor o radu. Nove im nema tko potpisati. Strani bi se umjetnici uskoro, dakle, mogli naporosto razići.

Kad je posrijedi Drama HNK, razgovarali smo s Paolom Magellijem, koji postavlja prvu sljedeću dramsku premijeru, “Na dnu” Maksima Gorkog.

“U nas sve ide po planu, nije me briga za to što nema intendanta”, kaže Paolo Magelli koji probe održava u prostoru galerije Lauba, gdje je probao i Tomaž Pandur svoga “Michelangela”, pri čemu su njegovi akteri uništili parket u izložbenoj dvorani neprestano ga zalijevajući vodom...

Opera HNK zasad šuti, a njihov možebitni produkcijski krah najteže bi se nadoknadio. Ondje se produkcije ipak planiraju dugo unaprijed, a eventualna propast značila bi i gubitak i novca i (preostalog) ugleda.

Čeka se sjednica

Sljedeća neugodnost što je stigla nacionalnu kazališnu kuću jest slaba prodaja pretplate.

Pretplatnici donose glavninu ionako skromnih vlastitih prihoda HNK, koji nikad ne premašuju deset posto, no zasad ih je upisano možda i za trećinu manje nego prošle sezone.

Ovaj ponedjeljak očekivalo se da se održi sjednica Kazališnog vijeća HNK, no održat će se tek danas, u 10.30 sati.

To vijeće međutim ionako ni o čemu bitnom ne odlučuje. Niti predlaže v.d. intendanta niti na bilo koji način sudjeluje u njegovu izboru. Sedmeročlano vijeće sazvao je predsjednik Duško Ljuština, a na zahtjev dvojice članova što ih bira Ministarstvo kulture, Vladimira Stojsavljevića i Krešimira Seletkovića. “Po statutu bio sam dužan sazvati sjednicu Vijeća u roku od 15 dana, a ja sam ga sazvao u roku od tri dana. To je sve što sam mogao učiniti, druge ovlasti kad je posrijedi izbor intendanta Vijeće i nema”, zaključuje Ljuština.

Pravni vakuum

Sljedeća prilika da se imenuje v.d intendanta jest za Vladu sutrašnja sjednica. Po Zakonu o kazalištima v.d. intendanta trebaju imenovati na zajednički prijedlog ministrice kulture i zagrebačkog gradonačelnika. Budući da oni zajedničkog prijedloga nemaju, lako bi se moglo dogoditi da ni sutra ne bude izabran privremeni šef HNK. To znači da će se bezvlašće nastaviti. Novi Zakon o kazalištima, po kojem će intendanta birati Vlada, u hitnu saborsku proceduru ići će najranije 18. rujna, zatim treba proteći sedam dana da postane pravosnažan, a onda još treba ići na Vladu... I to sve uz uvjet da su sve strane zainteresirane za dogovor, i u Saboru, i u Vladi, i u Gradu.

Lako bi se dakle moglo dogoditi da se Hrvatsko narodno kazalište nastavi raspadati u pravnom vakuumu i još nekoliko sljedećih tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:27