KUPAC ŽELI OSTATI ANONIMAN

VIDEO: OVO JE I SLUŽBENO NAJSKUPLJI FILMSKI REKVIZIT Robot iz kultnog "Zabranjenog planeta" prodan za rekordnih 5,36 milijuna dolara

 
 Profimedia, Alamy

Filmski robot Robby, iz kultnog znanstveno-fantastičnog filma iz pedesetih godina prošloga stoljeća "Zabranjeni planet", prodan je na dražbi u New Yorku za 5,36 milijuna dolara, što je rekordna svota za jedan filmski rekvizit.

Robby je potukao prethodni rekord - četiri milijuna dolara izdvojenih za kipić sokola iz filma "Malteški sokol" s Humphreyjem Bogartom u glavnoj ulozi, ali i svotu od 4,6 milijuna dolara, koju je obožavatelj dao za haljinu koju je Marilyn Monroe nosila u filmu "Sedam godina vjernosti", objavila je aukcijska kuća Bonhams koja je organizirala dražbu.

- Robot Robby jedan je od simbola američke kulture, on je ugrađen u DNK svakog Amerikanca - rekla je Catherine Williamson, direktorica Bonhamova Odjela za memorabiliju svijeta zabave.

Svojevrsna SF ikona prepoznatljiva je i danas, Robby je primjer dobrog robota, robota s osobnošću, uslužan je i komunikativan, pravi iskorak u usporedbi s robotima iz brojnih drugih znanstveno-fantastičnih filmova.

Robby je sastavljen iz tri dijela, a njegova izrada pedesetih godina stajala je oko 100.000 dolara, što bi danas iznosilo oko milijun.

Ime Robbyjeva kupca nije objavljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:34