KUPAC ŽELI OSTATI ANONIMAN

VIDEO: OVO JE I SLUŽBENO NAJSKUPLJI FILMSKI REKVIZIT Robot iz kultnog "Zabranjenog planeta" prodan za rekordnih 5,36 milijuna dolara

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.11.2017. u 14:46

Robby The Robot , movie star robot, knockout image on black. This is a life size model used in films., Image: 163261567, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

 

Filmski robot Robby, iz kultnog znanstveno-fantastičnog filma iz pedesetih godina prošloga stoljeća "Zabranjeni planet", prodan je na dražbi u New Yorku za 5,36 milijuna dolara, što je rekordna svota za jedan filmski rekvizit.

Robby je potukao prethodni rekord - četiri milijuna dolara izdvojenih za kipić sokola iz filma "Malteški sokol" s Humphreyjem Bogartom u glavnoj ulozi, ali i svotu od 4,6 milijuna dolara, koju je obožavatelj dao za haljinu koju je Marilyn Monroe nosila u filmu "Sedam godina vjernosti", objavila je aukcijska kuća Bonhams koja je organizirala dražbu.

- Robot Robby jedan je od simbola američke kulture, on je ugrađen u DNK svakog Amerikanca - rekla je Catherine Williamson, direktorica Bonhamova Odjela za memorabiliju svijeta zabave.

Svojevrsna SF ikona prepoznatljiva je i danas, Robby je primjer dobrog robota, robota s osobnošću, uslužan je i komunikativan, pravi iskorak u usporedbi s robotima iz brojnih drugih znanstveno-fantastičnih filmova.

Robby je sastavljen iz tri dijela, a njegova izrada pedesetih godina stajala je oko 100.000 dolara, što bi danas iznosilo oko milijun.

Ime Robbyjeva kupca nije objavljeno.

 

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo