OPERNA PREMIJERA U HNK

‘Aida’ bez parade slonova

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci zajednički predstavljaju operu "Aida"
 Admir Buljubašić / CROPIX

Ako postoji operni brend, onda je to “Aida” - rekao je Ozren Prohić u uvodu konferencije za novinare kojom je predstavljena prva ovogodišnja operna premijera zagrebačkog HNK.

U godini u kojoj obilježavamo 200. obljetnicu rođenja Giuseppea Verdija , Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci zajednički predstavljaju operu “Aida”, čija će zagrebačka premijera biti u petak, 25. siječnja. Riječ je o, kako su istaknule intendantice oba kazališta, povijesnoj koprodukciji, a ravnatelj zagrebačke Opere Branko Mihanović dodao je da je jedan od razloga zašto je odabrana “Aida” taj što je upravo ovom operom otvoreno riječko kazalište 1885. godine, ali i zato što ona predstavlja prekretnicu u Verdijevu radu čime počinje njegovo zrelo stvaralačko razdoblje.

Aida će, doznajemo, biti lišena hollywoodske interpretacije starog Egipta:

- Ako očekujete prizor parade slavlja i slonove, toga u ovoj “Aidi” neće biti - naglasio je dirigent Antonello Allemandi, a redatelj Balázs Kovalik dodao je kako se ponajviše žele fokusirati na likove.

- Alegorijom i simbolima želimo pokazati današnje stanje; jakim bojama kostima i scenografije kao i arhitektonskom piramidom (riječ je o stepeništu u obliku piramide, op.a.) želimo ironično pokazati u kakvom društvu živimo - kazao je Kovalik.

U ulozi Aide izmjenjivat će se Kristina Kolar, Makvala Aspanidze i Mirella Toić, a kako u Hrvatskoj nema tenora, iz Istanbula je za ovu prigodu “posuđen” Efe Kislali za ulogu egipatskog vojskovođe Radamesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:27