POVOD ZA PRESS KONFERENCIJU

‘Ravnateljica KIC-a neprestano opstruira rad galerije Forum’

Gabrijela Krmpotić Kos je uz policijsku pratnju s posla otjerala mladu stažisticu. Ona pak tvrdi da je sve laž
 Cropix

- Ravnateljica KIC-a mi je rekla da ću snositi sankcije ako se pojavim na tiskovnoj konferenciji koja se održava u radno vrijeme. Malo sam razmislio i shvatio da se želim pojaviti jer mi to nalaže moralni osjećaj, jer znam da je to ispravno - rekao je Antun Maračić, ravnatelj galerije Forum.

Konferencija za novinare, održana u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, bila je organizirana jer su njezini sudionici željeli iskazati nezadovoljstvo radom ravnateljice KIC-a Gabrijele Krmpotić Kos. Uz Maračića, sudjelovali su i stručni voditelj Savjeta galerije Forum umjetnik Siniša Labrović i mlada povjesničarka umjetnosti Marija Borovičkić. Pročitano je i pismo koje potpisuju Dubravka Gasparini i Lea Vene, zadužene za program izložbi fotografija u KIC-u.

Ukradeni ključevi

Neposredan povod za konferenciju je neriješen status stažistice Marija Borovičkić; naime, naveli su kako je ona bila izložena neprestanom mobbingu te obećanjima da će biti zaposlena u vidu “stručnog usavršavanja bez zasnivanja radnog odnosa”, a ta su se obećanja naposljetku pokazala lažna. Epilog je cijele priče da je otišla iz galerije, te je pozvana policija. Optužena je i da je ukrala ključeve.

Sporan plakat

No, kako navodi Maračić, želja im je i da se sagleda šira priča. Rekao je i da ravnateljica neprekidno opstruira program, navodeći primjer planirane izložbe članova savjeta galerije (Borisa Cvjetanovića, Duje Jurića, Slavena Tolja i drugih), koja se trebala održati, no od nje se odustalo. Ravnateljica je, dodaje, pokušala spriječiti i postavljanje plakata za izložbu Ivana Kožarića (podsjetimo, simbol je bio veliki, zlatni penis), no to se nije ostvarilo.

Zvali smo i Gabrijelu Krmpotić Kos, no ona je bolesna i ne može davati izjave; njezin je stav da je do sada već previše toga neistinito i netočno izneseno u vezi s ovim slučajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:27