NOVA STUDIJA

DVIJE POPULARNE AROME OPASNE SU ZA VAŠE ZDRAVLJE Čak i bez nikotina, kemikalije iz e-cigareta mogu ozbiljno naštetiti vašim plućima

 Ilustracija / Profimedia, Sciencephoto RF

Tekućine e-cigareta aromatizirane vanilijom ili cimetom mogu naštetiti plućima čak i kad ne sadrže nikotin, pokazuje novo američko istraživanje.

Znanstvenici su ispitali što se događa s monocitima, vrstom bijelih krvnih stanica, nakon što ih se izloži aromatizirajućim kemikalijama, koje se koriste u popularnim tekućinama za e-cigarete.

Nijedna od ispitanih tekućina nije sadržavala nikotin, no čini se kako su aromatizirajuće kemikalije izazvale porast biomarkera koji pokazuju upalu i oštećenje tkiva, a mnoge od njih izazvale su i odumiranje stanica.

Tijekom vremena ta vrsta staničnog oštećenja može dovesti u široki raspon plućnih problema, uključujući fibrozu, kronični opstruktivni plućni poremećaj i astmu, kaže voditelj istraživanja Irfan Rahman, znanstvenik iz medicinskog centra sveučilišta Rochester u saveznoj državi New York.

- Uglavnom su se e-tekućine bez nikotina smatrale sigurnima, no utjecaj aromatizirajućih kemikalija, osobito na stanice imunog sustava, nije temeljito istražen. Ova studija pokazuje da čak i kad su aromatizirajući sastojci smatrani sigurnima za jedenje, nisu sigurni za udisanje - rekao je Rahman.

Sve velike duhanske tvrtke razvijaju e-cigarete, baterijske uređaje koji pretvaraju tekući nikotin i aromatizirajuće sastojke u paru koju potrošači udišu.

Čak i kad e-tekućine ne sadrže nikotin, pluća su izložena aromatizirajućim kemikalijama kad se e-tekućine zagrijavaju i udiše isparavanje.

S obzirom na to da se aromatizirajuće kemikalije smatraju sigurnima za jedenje, e-cigarete često se oglašavaju kao alternativa tradicionalnim cigaretama, navode znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Frontiers in Physiology.

Kad su znanstvenici u laboratoriju izložili stanice ljudskih pluća e-tekućini, one su povećale proizvodnju kemikalija povezanih s upalom, što u konačnici može voditi i do oštećenja pluća.

Čini se kako izlaganje stanica mješavini različitih aroma izaziva goru reakciju od pojedinačnih aroma, utvrdilo je istraživanje.

Među pojedinačnim aromama cimet i vanilija pokazali su se kao najštetniji za stanice pluća.

Znanstvenici napominju kako je studija ograničena u tome što eksperiment nije uključivao žive ljude koji udišu e-cigarete. Istraživanje nije ponudilo kompletnu sliku sigurnosti e-cigareta ili odgovorilo na potencijalne zdravstvene probleme nakon dugotrajnog korištenja.

Znanstvenici ističu kako su potrebna dodatna istraživanja, no također navode kako njihovi zaključci pokazuju da je potrebno regulirati pitanje e-tekućina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:31