BENEFIT TRUDNOĆE

DVOSTRUKA SREĆA Žena rodila vlastitog unuka, trudnoća joj i pomogla u borbi s Multiplom sklerozom

 Screenshot/YouTube

Djelujući u svojstvu majke surogata svojoj kćeri, 51-godišnjakinja s multiplom sklerozom rodila je vlastitog unuka, prenosi ABC News. Da bi slučaj bio zanimljiviji, porod je možda rezultirao neočekivanim, ali dobrodošlim nuspojavama za zdravlje surogat majke Sherri Dickson.

Mandy Stephens, Sherrijina kći, i njezin muž Jaime su nakon vjenčanja 2013. htjeli što prije zatrudnjeti, no imali su problema sa začećem te su se odlučili za in vitro oplodnju. Mandy je uspjela zatrudnjeti, a nalazi su ultrazvuka nakon 20 tjedna bili uredni, međutim nakon što su joj preuranjeno počeli trudovi, Mandy je izgubila dijete, kojem je već nadjenula ime Theo.

'Bili smo jako uzbuđeni', rekla je Mandy Stephens i dodala da je imala dojam da joj je cijeli svijet stao kada je izgubila dijete. Njezina je majka Sherri također osjetila bol tog gubitka. 'Gledati vlastito dijete kako proživljava smrt svog djeteta neopisivo je tužno', rekla je Dickson. 'Slomilo mi se srce, jednostavno ne postoji drugi način da to opišem.'

Mandyjin se cerviks naime prerano otvorio te su joj doktori rekli da bi se tako nešto moglo ponoviti. Mandy i Jaime su morali sagledati nekoliko opcija koje su bile pred njima; hoće li se Mandy podvrgnuti operaciji koja dozvoljava ženama s cervikalnom insuficijencijom da nose svoje dijete ili će se odlučiti za posvojenje ili će koristiti surogat majku. Sherri je odlučila otkloniti njihove dvojbe te je predložila da ona nosi njihovo dijete.

Za Mandyjinu majku takva odluka nije bila teška, jer je do svoje 51. godine već tri puta bila majka. Potencijalni problemi koji su mogli nastati proizlazili su iz njezinih godina (51) i činjenice da boluje od multiple skleroze, autoimune bolesti koja napada središnji živčani sustav. Sherrijina je bolest u trenutku kada je zatrudnjela bila u stadiju povlačenja, a kada je trudnoća nastupila, Multipla skleroza nije uznapredovala.

Istraživači smatraju da su promjene koje je dogode u imunom sustavu tijekom trudnoće pomogle zadržati Multiplu sklerozu u fazi povlačenja. In vitro oplodnja uspjela je iz trećeg pokušaja, a dijete njezine kćeri i njezinog muža rodila je prije četiri tjedna.

'Osjećaj je neopisiv', rekla je Sherri. 'Postoji trenuci kada pogledam bebu i kažem, 'mi smo to napravili, znaš?'. Dali smo Mandy što je željela.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:46