BODRENJE PRIJATELJICE

MAJKA IZ ROVINJA Zašto sam htjela da me na porodu za ruku drži baš najbolja prijateljica

 Jadran Babić / CROPIX

Sve je veći broj rodilja koje kao pratnju u sali za porode, umjesto muža, žele podršku pruži upravo najbolja prijateljica. Rodilje koje tijekom poroda žele da im ruku drži najbolja prijateljica navode kako su se za takvu odluku odlučile jer im prijateljica može pružiti veliku podršku i razumijevanje, posebice ako je i sama rodila.

Napredni Slovenci

Jedna od rodilja koja je odlučila da želi podršku prijateljice je Daniela Drandić, koja je i voditeljica programa Trudnoća i porod Udruge RODA.

- Imala sam sreću što su uz mene mogli biti primalja, najbolja prijateljica, ali i suprug jer sam rodila kod kuće. Podrška prijateljice uvelike mi je pomogla jer je i ona sama već imala takvo iskustvo. Imala sam dosta dug porod, trajao je 35 sati, i nakon nekog vremena već sam bila jako umorna i prijateljica, koja me jako dobro poznaje, držala me za ruku i znala usmjeriti - govori Daniela koja je prije tri mjeseca rodila kćer.

Daniela nam priča kako je neprocjenjiva psihološka pomoć prijateljice zbog koje je bila sigurna pri porodu i nije brinula oko nekih drugih stvari. Također, Daniela navodi kako u većini bolnica u Sloveniji rodilja na porod može doći sa suprugom, ali i još jednom osobom poput doule. Varaždinska bolnica odlično surađuje s doulama, ali nam primalja Erika Spirić kaže kako, iako je 80 posto pratnji pri porodu još uvijek suprug, 20 posto rodilja sa sobom ipak želi žensku osobu - prijateljicu, majku ili sestru.

Podrška majke i sestre

- Prema svojem iskustvu mogu reći da je najbolje da rodilja dođe s onim tko joj može pružiti najbolju podršku, a često to suprug ipak ne može. Najvažnije je da žena nije sama, a podrška osobe koja je već prošlla porod jako puno znači - govori Spirić primalja u rađaonici varaždinske Opće bolnice.

U drugim hrvatskim bolnicama također se može vidjeti poras broja ženskih pratilja, ali i pratilja na porodu općenito.

Na zagrebačkom Svetom Duhu sve više trudnica želi pratnju tijekom poroda - to su uglavnom, kažu u bolnici, suprug, partner, majka, sestra ili prijateljica.

U zadnje vrijeme primalje sve više primjećuju da žene sa sobom u salu za porode dovode prijateljice.

U Petrovoj bolnici situacija je nešto drugačija: u 99 posto njihovih slučajeva uz trudnicu je na porodu bio otac djeteta, dok samo jedan posto njihovih pacijentica odluči roditi uz pratnju majke ili sestre. Pratnja je prisutna cijelo vrijeme trajanja poroda i ne udaljava se iz sale.

U Splitu očevi često padaju u nesvjest

U KBC-u Split nedavno su pooštreni uvjeti pratnji rodiljama. Ako netko - partner, prijatelj ili roditelj - trudnice želi biti uz nju pri porodu, mora položiti tečaj koji košta 400 kuna i potpisati da prihvaća uvjete prisustvovanja porodu. Tečaj traje pet dana, a bez njega se nikoga ne pušta da bude uz rodilju. Vodstvo bolnice tu je odluku opravdalo činjenicom da često pratnja padne u nesvijest tijekom poroda, što stvara dodatan posao liječnicima.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split, danas se od tog dijela dopisa upućenog prije nekoliko ograđuje. Tvrdi kako s pratnjama pri porođaju imaju dobra iskustva, a da nemaju točnu brojku nesvjestica pri porodu.

- Tečaj drže ginekolozi, neonatolozi, primalje i fizioterapeuti. Trudnica i osoba u pratnji ne mora pohađati tečaj za svaki drugi i svaki slijedeći porod ukoliko su isti odslušali što dokazuju potvrdom o završenom tečaju, koji nije stariji od 3 godine - ističe Karelović. ( Z.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:44