'LICHTE WEITEN'

Ekologija od milijun eura u Berlinu

Zvuči nevjerojatno, ali u Berlinu u Wönnichsrasse 104 sedamnaestero ekološki osviještenih građana živi svoj san vrijedan 1.300,00 eura.

U jesen 2005. godine Nizozemac dr. Ferdinand Beetstra pokrenuo je projekt ekološkog stanovanja „Lichte Weiten“. On i sedamnaestero stanara započeli su sa sanacijom srare, trošne zgrade koja je čekala 15 godina da ponovo zablista u novom ruhu. U prosincu 2008. godine završili su radovi u zgradi (izolacija, novi ekološki sanitarni čvorovi i grijanje). Ekološki koncept stanovanja i želja za životom u zajednici, rezultirali su izgradnjom ekološke oaze „Lichte Weiten“ u istočnom Berlinu, u Lichtenbergu.

Ova oaza zelenila u središtu modernog, suvremenog naselja nije bila jeftina, kako nam je rekao Daniel Enting, član Vijeća stanara. Sami stanari uložili su 550.000 eura, što znači oko 200 eura po kvadratnom metru za svoj stan i zajednički stan u prizemlju. Stanarima će se, u slučaju iseljenja, novac vratiti, ali pod uvjetom da sami pronađu novoga stanara koji je spreman uložiti jednak iznos.

Za obnovu zgrade važni su financijeri (ulagači), koji osim izdašnih suma i svoje lijeve orijentacije, mogu dati „zeleno“ ili „crveno“ svjetlo novome stanaru. Naime, ovaj su projekt zelenog stanovanja u koji je uključen podrum sa skupim, sofisticiranim sustavom za pročišćenje otpadnih voda i njezino recikliranje te sunčani kolektor na krovu, financirali Njemačka zaklada za okoliš (njem. DBU) sa 70.000 eura te okrug Lichtenberg i Grad Berlin s približno 100.000 eura. Vrt za uzgoj ekološkog voća i povrća financijski je pomogla organizacija Stadtbau Ost s 45.000 eura, a ostatak je namiren uz pomoć kredita za rekonstrukciju iz programa CO2 ‡ Gebäudesanierung i Wohnraum modernisieren te uz pomoć građanskoga kredita GLS-Banke.

U razgovoru s drugim članovima Vijeća stanara, gosp. Hansom Ottom Tröderom i Danijelom Kubijakom, potvrđeno je da donirani novac znači i društvenu odgovornost. Zajedničko financiranje vrlo često podrazumijeva prihvaćanje odluke većine, redovito organiziranje posjeta pojedinaca ili grupa projektu, objašnjavanje načela samoodrživosti zainteresiranim skupinama, obrazovanje djece i maldih u uzgoju ekološkog voća i povrća. Gospođa Norma, supruga gosp. Trödera, iznijela je podatke da je ekološko stanovanje skuplje od „običnog“, počevši od skupih prozorskih stakala, biorazgradivih sredstava za čišćenje i pranje rublja do skupog biološkog goriva za grijanje. Stanari zgrade 104 u Ulici Wönnichsrasse trebaju čekati 30 godina kako bi osjetili isplativost ekološkog stanovanja.

Usprkos svemu, stanari će znatiželjnicima, svojim predanim radom, potvrditi da žive u ekološkom raju unutar betonske vreve Berlina.

Autori: Dunja Hajduković, Andrija Matić, Izabela Ivandić, Isidora Stanić, Jonas Brands, Leander Self, Sonja Thieser, Paul Nowak

II.gimnazija Osijek, Osijek i Freiherr-vom-Stein-Oberschule, Berlin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:23