PLAVI SAFIR

EKSKLUZIVNO: Princezin prsten na mojoj ruci za 150 tisuća kuna!

Vlado Križek: Čim se princ zaručio, rekao sam svome sinu i majstorima u radionici: Pripremite se! Radimo kraljevski prsten!

ZAGREB - I mi smo dobili vrhunsku kopiju prstena koji će na ruci buduće princeze Kate blistati na vjenčanju 29. travnja. Prekrasni prsten s plavim safirom i briljantima, koji je nosila i Williamova majka, princeza Diana, vrijedan je 28.000 funti.

Zlatarnica Križek izradila je repliku tog prstena, gotovo posve identičnu originalu, a stoji 150.000 kuna. Vlado Križek, zlatarski majstor i vlasnik zlatarnice, iz čistog je gušta došao na ideju da se u njihovoj radionici napravi jedan jedini primjerak replike prinčevskog prstena.

Ne očekuje da će se izuzetno skupi prsten tek tako prodati, ali bio mu je izazov da njegovi majstori naprave takvo jedno malo remek-djelo. Budući da su ga ljubitelji nakita već zapitkivali za kopiju prinčevskog prstena, Križek je napravio i puno jeftiniju varijantu koja stoji oko 9000 kuna.

Savršena replika

Prsten koji je princ poklonio budućoj supruzi 18-karatni je prsten s ovalnim safirom, okruženim sa 14 dijamanata, koji je izabrala sama princeza Diana.

Replika koja je napravljena u radionici Križek čak je 98 posto nalik na prinčevski original. Također je izrađena od 18-karatnog bijelog zlata, a utrošeno je 8,6 grama plemenitog metala.

Plavi safir je veličine 10 x 12 mm, a težak je 5,65 karata. Safir je prirodne boje, nije tretiran, a porijeklom je iz regije Kanchanaburi s Tajlanda. Safir okružuju briljanti od 0,13 karata, 12 kamena VS čistoće i F boje, ukupne težine 1,56 karata. Cijeli prsten vrijedan 150.000 kuna uz najavu se može pogledati u zlatarnici u hotelu Westin.

Najbolji majstori

U radionici Križek u Donjoj Lomnici pored Velike Gorice zatekli smo prošloga tjedna dvadesetak zlatarskih majstora koji izrađuju nakit, od vjenčanog prstenja koje se najviše kupuje do ovakvih posebnih primjeraka za koje treba dugogodišnje iskustvo. Na posao izrade vrijednog prstena sa safirom dali su se najbolji zlatarski majstori i izrađivali su ga pet dana.

Vlado Križek sa svojim bratom Viktorom vlasnik je zlatarskog obrta i zlatarnica u Zagrebu, Velikoj Gorici i Dubrovniku, a u posao je uključena cijela ne samo uža obitelj Križek nego i brojna rodbina. I tako već tri generacije, a sada je u igri i četvrta. 75 godina. Vladin djed Viktor Križek 1935. u centru Zagreba, u Mesničkoj 1, otvorio je zlatarnicu. Danas Vladina kći Koraljka (35) kao majstorica izrađuje nakit, a sin Željko (30) vodi marketing i veleprodaju.

Dugačak su put Križeki prevalili od malene zlatarnice u Mesničkoj do suvremene radionice u Donjoj Lomnici pored Velike Gorice. Već četvrta generacija ove obitelji bavi se zlatarskim poslom.

Djed Viktor, pa njegov sin Bruno, pa njegova djeca Vladimir i Viktor, pa njihova djeca, koja su sada ušla u posao i za koju godinu će ga potpuno preuzeti. Od malih se nogu motaju po zlatarskoj radionici i uče tajnama zanata. Za zlatarski posao najvažniji je dobar učitelj, jer se u srednjoj obrtničkoj školi ne može puno naučiti.

Danas Križeki imaju pet zlatarnica, dvije u Velikoj Gorici, dvije u Zagrebu i Dubrovniku, te desetak prodajnih mjesta diljem Hrvatske koja opskrbljuju zlatnim nakitom. Velika je to razlika u odnosu na onu staru zlatarnu koja u Križekima danas izaziva sjetu, kada su otac i djed izrađivali manje količine nakita koji se dobro prodavao.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:44