NEOBIČNA VJEŠTINA

FOTO: SLIKE OVE KRMAČE PRODAJU SE I ZA 4000 $ Gđica Pigcasso sama je otkrila ljubav prema štafelaju, a u umjetničkom zanosu energično zabacuje glavu

 
Gđica Pigcasso u stvaralačkom zanosu
 Sumaya Hisham / REUTERS

Jedina poznata pripadnica svoje vrste koja predano slika, a od milja je zovu Pigcasso, prasica je čije su vještine odavno privukle pozornost ljubitelja životinja i umjetnosti.

Potražnja za njezinim slikama raste, a paralelno s potražnjom rastu i cijene Pigcassinih umjetničkih djela.

Usto je prošli mjesec proizvođač satova Swatch najavio suradnju s gospođicom Pigcasso. Jedno od njezinih djela upotrijebljeno je kao predložak za jedan od novih modela ovoga popularnog švicarskog branda.

Ograničeno izdanje sata pod nazivom "Flying Pig by Ms. Pigcasso" krase zeleni, plavi i ružičasti namazi boje, a prodaje se po cijeni od 120 dolara.

FILE PHOTO: Pigcasso, a rescued pig, paints on a canvas at the Farm Sanctuary in Franschhoek, outside Cape Town, South Africa February 21, 2019. REUTERS/Sumaya Hisham/File Photo
Sumaya Hisham / REUTERS
Gđica Pigcasso u akciji

Apstraktni ekspresionist s kistom u gubici

Poznavatelji umjetnosti tvrde da je Pigcasso bez sumnje apstraktni ekspresionist. Ne može se precizno definirati što ona slika, no stil joj postupno varira ovisno o raspoloženju, kao i kod bilo kojega velikog umjetnika.

S kistom u gubici, Pigcasso s puno entuzijazma zabacuje glavom te odvažnim potezima stvara novu umjetninu na platnu postavljenom na štafelaj.

FILE PHOTO: Pigcasso, a rescued pig, looks at a canvas after painting at the Farm Sanctuary in Franschhoek, outside Cape Town, South Africa February 21, 2019. 2019. REUTERS/Sumaya Hisham/File Photo
Sumaya Hisham / REUTERS
Gđica Pigcasso se divi vlastitom djelu

Godine 2016. ovu je talentiranu svinju iz klaonice spasila Joanne Lefson, aktivistkinja i osnivačica "Farme utočište”, koja djeluje u Južnoafričkoj Republici i brine o životinjama.

"Neobično ime je dobila zbog jedinstvenog dara - slikanja. Premda su joj nudili loptice za tenis, nogometne lopte i slične rekvizite... uzalud. Najviše ju je privuklo nekoliko kistova. Sve ostale predmete je sažvakala. Ubrzo nam je postalo jasno da se voli igrati četkicama za bojenje i kistovima pa su joj u štagalj stavili i platno", ispripovijedala je Lefson, dodavši da su njezina djela postala toliko tražena da su otvorili galeriju u kojima su izložena.

Prodaju se po cijeni od nekoliko stotina pa do gotovo 4000 dolara. Prihod od prodaje namijenjen je zaštiti životinja, kazala je Lefson.

FILE PHOTO: Pigcasso, a rescued pig, paints on a canvas at the Farm Sanctuary in Franschhoek, outside Cape Town, South Africa February 21, 2019. REUTERS/Sumaya Hisham/File Photo
Sumaya Hisham / REUTERS
Gđica Pigcasso ocjenjuje kvalitetu boje

FILE PHOTO: Pigcasso, cools down in a mud bath after painting at the Farm Sanctuary in Franschhoek, outside Cape Town, South Africa February 21, 2019. 2019. REUTERS/Sumaya Hisham/File Photo
Sumaya Hisham / REUTERS
Ali ipak najviše uživa u dobroj blatnoj kupelji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2022 13:39