Singularity

…dok nismo sreli ovoga!

Singularity je novi SF FPS u izdanju Activisiona, koji na prvi pogled strašno podsjeća na Bioshock, no ipak samo na prvi pogled. Uz neke posuđene elemente i neke originalne malo razočarava, no ipak je dovoljno zabavan da ne bude promašaj. Igra je većinom pokupila pozitivne kritike, a naše mišljenje pročitajte u nastavku.

Related content

TMD FTW

Radnja se odvija na otoku Katorga-12, na kojem su Rusi za vrijeme Hladnog rata provodili eksperimente nad elementom E99 ne bi li otkrili kako iskoristiti njegove ogromne moći i na taj način pobijediti zapadne zemlje. 2010. je godina i igrač je u ulozi američkog vojnika poslanog na otok da otkrije uzrok velikog radijacijskog zračenja. Na otoku otkrijete da se 1955. godine dogodila nesreća, zvana Singularity, koja je uzrokovala nestabilnost u vremenu i izmjenjivanje između 1955. i 2010. godine. Vaš zadatak postaje da spriječite još veću katastrofu i osigurate ispravnu budućnost izmjenjivanjem prošlosti. Priča je solidna i dobro objašnjena s dosta detalja. Osim detaljnog uvoda, kroz igru su razbacani projektori s kratkim filmovima, zvučni zapisi i bilješke stanovnika otoka koje vam daju detaljniji uvid u događanja na otoku, slično kao u Bioshocku. Protivnici su vam ruski vojnici te razna mutirana bića, nastala pod utjecajem radijacije elementa E99. Mutanti su solidno dizajnirani, ne pretjerano maštoviti, ali ni loši. Vojnike i mutante pak tamanite s nekoliko različitih oružja, koja su sva užitak za koristiti te je napucavanje jednostavno izvrsno napravljeno. Najzanimljivija puška je Seeker koja ispaljuje metke čijom putanjom upravljate vi u usporenom vremenu te tako možete pogoditi i dobro skrivene protivnike. Snajperom pak možete na kratko usporiti vrijeme da bi preciznije naciljali mete u pokretu. Osim toga, na raspolaganju vam je i uređaj za manipulaciju vremena, odnosno TMD, koji najviše od svega podsjeća na Bioshock, jer vam omogućuje korištenje različitih moći pomoću spomenutog TMD-a montiranog na vašu lijevu ruku. Jedna od najzanimljivijih moći je postarivanje, odnosno pomlađivanje objekata, npr. stare, razrušene stepenice pomladite i vratite ih u ispravan oblik te si tako omogućite prolaz. Također, moguće je usporavati vrijeme i protivnike, privlačiti udaljene predmete i odbijati protivnike snažnim impulsom. Oružja i TMD je moguće nadograđivati kroz jednostavan, ali efikasan sustav napredovanja. Nije moguće sve nadograditi na maksimum pa treba pažljivo izabrati što nadograditi i do koje razine. Tu su i jednostavne zagonetke, koje ćete moći riješiti bez razmišljanja, ali opet lijepo uklopljene u cijelu priču.

Što bi rekli: ”Fun ride”

Grafika djeluje pomalo zastarjelo, pogotovo kada vidite teksture objekata iz blizine, ali iz daljine je to još i dobro. Dizajn nivoa je dosta dobar, ima zanimljivih dijelova i različitih okoliša, a opet da je sve u skladu s mjestom radnje. Osim standardno linearnog napretka i napucavanja, ima tu i posebnih dijelova kao što su brod koji polako tone, a vi morate pobjeći iz njega, ogromnog čudovišta koje morate likvidirati te dijelova kada ispred sebe imate veći prostor pun vojnika i onda ih lagano rješavate Seekerom i sl. Kod napucavanja, protivnicima lete dijelovi tijela ovisno gdje ih pogodite, vuku se po podu i sl. pa tako npr. postoje vojnici s velikim štitovima koje možete pogoditi u nogu ispod štita i na taj način isti će ostati bez noge i pasti pa ga možete lako riješiti. Zvuk je solidan uz neke odlične zvučne efekte. Igra ima i 3 različita završetka s obzirom što odlučite na samom kraju. Kada smo počeli s igranjem, imali smo osjećaj ”nedorečenosti”, nekako se sve činilo kao odlična ideja, ali plitko odrađena, no što smo duže igrali, sve je sjelo na svoje mjesto i igra nas je vukla da nastavimo sve do kraja. Nažalost, kraj nije bio daleko, jer igra traje nekih 6-10 sati, no za to vrijeme smo se odlično zabavili uz Singularity. Dakle, zaključimo, Singularity je solidna igra koja je mogla biti izvrsna, no na kraju ipak samo solidna, ali svakako vrijedna igranja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:07