NAJBOLJI SVIH VREMENA

Ivano Balić: Počašćen sam, ali nije to ništa, ja ću biti još bolji

Nakon Dražena Petrovića Hrvatska nije imala ovakav sportski autoritet
 Kos/CROPIX

Ivano Balić je rukometni kralj”, tako je naslovljen ishod službenog internetskog glasovanja na stranici IHF-a (ihf.info). Više od 11 tisuća posjetitelja spomenutog službenog web sitea biralo je tijekom posljednjih tjedana, a gotovo polovica (48,7 posto) reklo je - Ivano Balić je najbolji. U Hrvatskoj, dakako, nitko nije ni mogao razmišljati drugačije, rukometni Jordan, rukometni Mozart i rukometni Ronaldinho bio je jedini mogući izbor.

Iza ‘kralja Ivana’ našao se Nikola Karabatić, francuski reprezentativac i sadašnji dečko naše atletske dive Blanke Vlašić. Karabatić je u glasovanju bio najveći suparnik slavodobitniku Ivanu.

On je prikupio također velik broj glasova, čak 33,7 posto. Tek treći je završio neponovljivi Talant Dušebajev, trener prvaka Europe Ciudad Reala i nekadašnji reprezentativac SSSR-a, Rusije i Španjolske (16,5 posto). Danas već zaboravljeni Nijemac Joachim Deckarm dobio je tek 1,1 posto glasova.

Dame uvijek biraju

Draga naša Blanka, kakav Nikola Karabatić, Ivano je najbolji. A, još i ‘raste’, tu u tvojem Splitu. Dobro, dame biraju, a o ukusima se ne raspravlja.

Veselin Vujović, Magnus Wislander, Jackson Richardson, Stephane Stoecklin, Daniel Stephan, Thierry Omeyer... da, svi su oni obilježili rukometnu igru, svi su bili genijalci, no samo je jedan Ivano Balić.

Nakon košarkaškog Dražena Petrovića takav sportski autoritet Hrvatska nije imala. Karabatić je posljednjih godina s Francuskom možda i osvojio više, no prestižna je nagrada ipak otišla na pravu adresu, u Hrvatsku, Balićev rodni Split i Zagreb. U Hrvatskoj se igra najljepši rukomet na svijetu, a među Hrvatima najljepše ga igra ‘mag’ Ivano Balić. Našem Ivanu zasigurno ne treba čarobno ogledalo da bi ga svako malo pitao: ‘Ogledalce, ogledalce, tko je najljepši na svijetu’. Ne trebaju mu izbori najboljih na velikim turnirima kojih je osvojio mnogo, ne trebaju mu godišnji izbori najboljih (osvojio ih je dva, jedini uz Dušebajeva, 2003. i 2006.), ne trebaju mu tepanja kao ovo posljednje - najbolji svih vremena. Ivano Balić svjestan je da je najbolji na svijetu, no takvu je konstataciju teško izvući iz njegovih usta. Ipak:

- Počašćen sam. Kako je rekao moj trener, sad to treba opravdati i moram biti još bolji. Ljudi u rukometu, kao i navijači očekuju i traže od mene da svake godine budem još bolji, a ja to moram i opravdati.

Podstrek za dalji rad

- Ovo je velika čast za mene kao i za hrvatski rukomet i naravno veliki podstrek za daljnji rad. Posebno kad se uzme u obzir da su glasovali i navijači, a njih ne možete prevariti. Čestitam i konkurentima, sve su to bili vrhunski igrači, no Nikola i ja smo još aktivni pa je i to možda presudilo da smo dobili više od 80 posto svih glasova. Rukomet postaje sve popularniji, razvija se u sve više zemalja i to je odlično za naš sport - poručio je Ivano.

Balić je kralj, a Svetlana Kitić je kraljica. Ono što je sada potvrđeno Baliću, bivša najbolja jugoslavenska reprezentativka i bivša supruga Blaža Sliškovića doživjela je prije nekoliko dana.

U DRUŠTVU PELEA, JANICE I JORDANA

Službeno najbolji ‘maneken’ najvažnije sporedne stvari na svijetu je Brazilac Pele. Iako, Diego Armando Maradona je izbor gotovo polovice drugih. Košarkaši nisu imali sličan izbor, no gotovo stopostotno najboljim bi bio proglašen Michael ‘Air’ Jordan. Španjo-lac Manuel Estiarte bio bi možda logični izbor za vater-polista. Carl Lewis osvojio je u atletici sve, no ‘nostalgičari-ma’ je najbolji svih vremena bio Emil Zatopek. Tu je i Paavo Nurmi... Kod boksača je to Muhammad Ali (Cassius Clay), parirati plivačkom ‘monstrumu’ Michaelu Phelpsu ne može nitko, a u skijanju je najbolja, naravno, Janica Kostelić. U tenisu Roger Federer (sorry, Pete Sampras), u hokeju Wayne Gretsky, u biciklizmu Lance Armstrong, u golfu Jack Nick-laus, u bejzbolu Babe Ruth, u F-1 Michael Schumacher...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:13