NOVO ISTRAŽIVANJE

Manje kalorija skida kile. Ali, utječu i na kvalitetu seksualnog života, san i raspoloženje...

iStock
 iStock

Broj unesenih kalorija uvelike utječe na raspoloženje, kvalitetu sna, ali i na seksualni život, zaključak je ovog istraživanja objavljenog u JAMA Internation magazinu. Riječ je o istraživanju koje su provodili znanstvenici s Pennington Biomedical Research Centera u Baton Rougeu u državi Louisiana.

Znanstvenici su proučavali više od 200 zdravih žena i muškaraca u dobi od 20 i 50 godina, kojima je indeks tjelesne mase bio između 22 i 28, što znači da su normalne tjelesne težine ili imaju tek pokoji kilogram viška. Nakon provedenog istraživanja potvrdili su da je tajna postizanja bolje kvalitete sna, raspoloženja, ali i boljeg seksa u smanjenju kalorija.

Dvije skupine

Istraživanje koje je pokazalo kako je broj kalorija koje tijekom dana unosimo vrlo važan faktor za naše raspoloženje trajalo je pune dvije godine, a 200 ljudi bilo je podjeljeno u dvije grupe.

U prvoj grupi sudionicima je prehrana bila reducirana, odnosno morali su ograničiti kalorije za čak 25 posto, dok je druga kontrolna skupina mogla nastaviti jesti sve što su htjeli, bez ustručavanja i brojenja kalorija.

Nakon dvije godine proučavanja kontrolnih skupina znanstvenici su primijetili kako su članovi skupine koja je morala ograničiti broj kalorija bolje raspoloženi, pokazali su manju razinu stresa i povećanje seksualnog nagona te su bolje i mirnije spavali. No, znanstvenici koji su radili na istraživanju vjeruju da je ovo tek prva studija koja će pokazati kako ograničavanje i smanjenje broja unesenih kalorija kod osoba normalne tjelesne težine utječe na fizičko i psihičko blagostanje.

Osim navedenih blagodati, sudionici kontrolne skupine imali su još jedan pozitivan učinak - u prosjeku su sudionici te skupine izgubili osam kilograma, što im je dodatno potaknulo raspoloženje.

Blagodati restrikcije

Da će se provoditi još istraživanja na ovu temu, pokazuju i podaci da su sudionici kontrolne skupine koja je morala ograničiti broj kalorija 25 posto zapravo smanjila broj kalorija za samo 11,9 posto, što nije ni polovica zadanog cilja. Znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju ne mogu sa sigurnošću reći bi li rezultati te kontrolne skupine bili još bolji da su sudionici ispunili cilj i smanjili broj kalorija za 25 posto ili bi se dodatnim smanjenjem kalorija pojavili i negativni učinci. Također, postoji opasnost zbog pothranjenosti ili nedostatka esencijalnih hranjivih tvari.

Corby Martin, voditelj istraživanja, za CNN je rekao kako je ključna poruka da se smanjenjem kalorija od 12 posto i gubitkom težine od 10 posto vlastite tjelesne težine u razdobblju od dvije godine pozitivno utječe na bolje raspoloženje, kvalitetu života, ali i na seksualni život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:08