ENVY ROOM

FOTO: 'Naš prvi showroom bio je malen i smiješan, u prizemnom stanu na Vlaškoj. Danas iza sebe imamo više od tisuću haljina i više od 50 revija'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Za nas je odjeća naša druga koža, osobna zaštita od vanjskoga svijeta. No, kažu da bez dizajnera odjeća ne postaje moda. A naša kreativna poslovna sinergija, započeta prije petnaest godina, danas je uspješan modni posao. Naš brend eNVy room s vremenom je postao modna kuća.

No, ta prijelomna 2004. godina zauvijek će nam ostati u pamćenju. Bili smo mladi, furao nas je entuzijazam i samo smo krenuli raditi. Nakon nekog vremena smo shvatili: “Aha, pa mi radimo!”. Odmah smo otvorili showroom. Bio je malen i smiješan, u prizemnom stanu na Vlaškoj kraj Petrove crkve, ali je bio naš. Danas, nakon promjene nekoliko adresa, kilometara potrošenog materijala, više od tisuću sašivenih haljina i više od 50 revija, pedeset metara dalje, na adresi Vlaška 68, imamo svoj showroom na 250 četvornih metara. To je naš kvart.

Posveta ženstvenosti

Prije 15 godina održali smo i svoju prvu samostalnu modnu reviju. Bila je to kolekcija za proljeće/ljeto 2004. Počeli smo s puno previše haljina. Bilo ih je 60, najviše ikada, ali drugačije nismo znali. U Hrvatskoj nije bilo puno revija u to doba, modna scena je tek bila u začetku i nismo imali gdje pogledati neku reviju. Nismo znali ništa o konkretnom broju haljina koje se trebaju predstaviti na reviji. Gledali smo strane revije i, u pravilu, velike modne kuće predstavile bi minimalno 50 komada, pa smo i mi to poštovali. Danas nam ne bih bio nikakav problem napraviti 50 komada, ali u ono doba pošteno smo se namučili.

FOTOGALERIJA: Izložba haljina Envy Rooma

U malom backstageu od jedva 15 četvornih metara u Kulturnom centru Kaptol, koji više ne postoji, nego je danas tamo teretana, imali smo naguranih 20 manekenki među kojima su bile Korana Gvozdić i Vanja Halilović, kojima su to bili prvi koraci po modnoj pisti.

Iz kolekcije u kolekciju nastavili smo slaviti ženu, njezinu ženskost, seksepil i samosvojnost. U radu eNVy rooma ženstvenost je polazište rada, stoga nam je bilo jednostavno doći do naziva slavljeničke izložbe - “Posveta ženstvenosti”, koja je danas svečano otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, čija će vrata posjetiteljima biti otvorena sve do 17. studenoga.

Iako izložba nije zamišljena kao retrospektivna, 27 pomno probranih modnih eksponata pruža jedinstveni pogled na naših 15 godina stvaranja. Osim nekih od prvih eNVy room kreacija, uz pomoć kustosice Andreje Klobučar odabrali smo nekoliko modela vjenčanica iz bridal kolekcija, komade prikazane na modnim događanjima i samostalnim revijama, ali i neke custom made kreacije, poput haljine koju je na koncertu u dvorani Lisinski nosila Nina Badrić ili one u kojoj je na Euroviziji prošle godine u Lisabonu zablistala Franka Batelić.

Otvorena izložba kojom modni dvojac eNVy room slavi 15 godina

Nakon nedavne modne revije u Muzeju za umjetnost i obrt, modni dvojac eNVy room, Nikica Ivančević i Vjeko Franetović, nastavili su u tom zagrebačkom muzeju svoju proslavu 15. obljetnice rada, otvorivši izložbu kojom su odabranim kreacijama podsjetili na dosadašnje stvaralaštvo.

Pod nazivom "Posveta ženstvenosti" predstavljeno je dvadeset i sedam odjevnih predmeta odabranih iz opusa eNVy rooma nastajalog u proteklih 15 godina za razne prigode.

Kustosica izložbe Andrea Klobučar kaže kako "Posveta ženstvenosti" nije zamišljena kao retrospektivna, već predstavlja modni put jednog malog modnog salona u respektabilni 'showroom'.

"Izložba pokazuje koliko je brend napredovao u kreiranju autentičnog i prepoznatljivog modnog rukopisa, u pristupu radu, finoći, detaljima završne izvedbe", napomenula je.

Klobučar je objasnila kako se naslov odnosi na snagu ženstvenosti, na to da se žene osjećaju ugodno u njihovim kreacijama, kao svojevrsnom oklopu, ali i membrani u kojoj komuniciraju sa svijetom.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović smatra kako je ono što taj modni dvojac radi na neki način i fenomen jer su ovdje nastali i opstali.

Izrazio je zadovoljstvo što se izložba održava u Muzeju za umjetnost i obrt koji, istaknuo je, ima najveću Zbirku tekstila, mode i modnog pribora u ovom dijelu Europe, kao i Zbirke dizajna. "To je ono što želimo raditi u narednim mjesecima uoči naše 140. obljetnice, okrenuti se ka sadašnjosti", dodao je.

Među izloženim haljinama su modeli vjenčanica iz 'bridal' kolekcija, komadi prikazani na modnom događanju Fashion.hr ili pak na mnogobrojnim samostalnim revijama, te 'custom made' kreacije poput haljine koju je na koncertu u dvorani Lisinski nosila Nina Badrić ili na Euroviziji 2018. u Lisabonu, Franka Batelić.

Kako je eNVy room nerijetko radio za hrvatske zvijezde, mnoge od njih posjetile su otvorenje izložbe, koja je postavljena na trećem katu muzeja, u okviru stalnog postava. Izložba će biti otvorena do 17. studenog.

Hina

Volani i mašne te igra prozirnih i gustih materijala naš su prepoznatljiv potpis kroz sve kreacije. Siluete krojeva su lepršave i razigrane, dok konstrukcija odjeće slijedi povijesne kanone ženske mode. Estetska komponenta jednako nam je važna kao i udobnost. Uvijek glamurozne, haljine su ili uske, pripijene uz tijelo, dubokih izreza ili su, pak, nalik krinolini, čiji su donji dijelovi u voluminoznom kontrastu spram gornjih uskih. Danas sve te haljine kojima niti ne znamo točan broj stoje kod nas u skladištu. Neke će sada biti izložene u muzeju, a još cijeli fundus čeka neku drugu obljetnicu.

Til, svila, čipka

Kad pogledamo haljine s početka ne možemo ne primijetiti koliko smo toga naučili o konstrukciji i poznavanju materijala i koliko se to iskustvo vidi u svakom šavu. Kako smo se razvijali i kako je brend bolje stajao, mogli smo više ulagati u materijale, a prije smo i na to morali paziti. Bilo je puno više ograničavajućih faktora.

Svileni šifon ili svileni saten, viskoza u svim varijantama, kilometri tila i delikatna čipka materijali su koje najčešće koristimo. Tila godišnje koristimo u kilometrima i nikada ne štedimo na materijalima. Tako je za jednu haljinu sa širokim donjim dijelom ponekad je potrebno i do 12 metara materijala.

Može se primijetiti i na izložbi - mi jako volimo crnu. Elegantna je, ali i najmanje komercijalna boja. No, volimo reći da je ona nuspojava bijele, s obzirom na to da radimo puno vjenčanica.

Kraljevi vjenčanica

Od prvih kolekcija tu se provlačila i vjenčanica. Ona je uvijek bila zadnji izlaz na reviji, samo što se njome nismo fokusirano bavili sve do 2012. godine, kad smo prvi put napravili bridal kolekciju. Bili smo prvi na domaćoj modnoj sceni koji smo se odvažili na taj pothvat, a to smo shvatili tek 2015., kad su nas iz Muzeja za umjetnost i obrt pozvali da budemo dijelom izložbe vjenčane odjeće “U dobru i zlu”. Tako se i uvriježio nadimak “hrvatski kraljevi vjenčanica”, kojim nas često opisuju. A mi, pak, na to uvijek kažemo - bolje biti kralj u ičemu, nego u ničemu.

Kad radimo redovne kolekcije, vodimo se mišlju da haljina bude nosiva, da se žena u njoj osjeća ugodno i lijepo te da je haljina prikladna za prigodu. Mi mahom u Hrvatskoj nemamo za što prodati haljinu osim za vjenčanje, odnosno svadbu, bilo da se radi o mladenki, kumi, sestri, mami ili gošći. No, o kojoj god se prigodi radilo, naš je cilj bio i ostat će da se svaka žena u našim haljinama, bez obzira na godine i oblik tijela, osjeća samouvjereno i posebno.

Važne godine i druge brojke u karijeri dizajnera

- 2004. službena je godina nastanka eNVy rooma, obilježena samostalnom revijom u svibnju te godine

15 godina modnog stvaranja slavi eNVy room

- 27 pomno probranih modnih eksponata postavljeno je u Muzeju za umjetnost i obrt

- više od 50 revija je iza Nikice Ivančevića i Vjekoslava Franetovića

- više od 1000 haljina su izradili

- 250 četvornih metara veličina je prostora showrooma na adresi Vlaška 68

- od 3500 do 7000 kn stoji većina eNVy room večernjih haljina

- od 4500 do 10.000 kn cijena je njihovih vjenčanica

60 haljina Nikica i Vjeko su predstavili na svojoj prvoj reviji 2004. godine

- 20 manekenki nosilo je njihovu prvu reviju

- 2006. godine izložba “Close Up” u Galeriji Stančić predstavlja novu kolekciju eNVy rooma i prateću modnu kampanju koju potpisuje fotograf Stefano Fiorentin

12 metara materijala potrebno je za jednu eNVy room haljinu sa širokim donjim dijelom

- 2012. godine prepoznali su potrebe domaćega tržišta i osmislili vlastitu bridal kolekciju

- 19. i rano 20. stoljeće te 50-e godina 20. stoljeća periodi su koji inspiriraju eNVy room dvojac

- 2014. godine dizajnerski se dvojac našao i na stranicama rujanskog izdanja britanskog Voguea

- 2015. godine u MUO je u sklopu izložbe vjenčane odjeće od 1865. do danas “U dobru i zlu” izložena i vjenčanica iz prve eNVy room bridal kolekcije

30 modela sačinjava limitiranu kolekciju koja je prije desetak dana predstavljena na slavljeničkoj reviji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:37