SMANJIO SE I BROJ IZOSTANAKA

Umjesto kazne, ova škola neposlušnim učenicima nudi nešto sasvim drugo i rezultati su nevjerojatni

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.09.2016. u 19:05

A Buddhist believer meditates during Vesak Day, an annual celebration of Buddha's birth, enlightenment and death, at Wat Dharmmakaya in Pathum Thani province, on the outskirts of Bangkok on May 24, 2013. REUTERS/Athit Perawongmetha (THAILAND - Tags: SOCIETY RELIGION) - RTXZZ43
REUTERS

Zamislite da radite u školi i da je neki učenik neposlušan i ometa nastavu? Što biste napravili? Sigurno biste ga poslali u kaznu, što je u većini škola neka prostorija bez prozora niti ičeg zanimljivog gdje bi dijete moralo sjediti u miru i tišini s ostalim kažnjenicima i razmišljati o svojim postupcima. No ako ste ikada bili u takvoj kazni, onda znate da ona ne djeluje. Vrijeme u kazni dijete neće provesti razmišljajući o svojem nedjelu i kajući se, već će samo čekati da kazna prođe, a nakon toga će vjerojatno biti posramljeno i revoltirano.

No osnovna škola Robert W. Coleman učenicima koji se ogriješe o disciplinu nudi nešto drugo: meditaciju. Umjesto da ih kažnjavaju izolacijom ili razgovorom kod ravnatelja, ova škola iz Baltimorea šalje učenike u posebnu prostoriju koju nazivaju Soba svjesne meditacije, piše portal UpWorthy. Ta je prostorija vrlo ugodna, opremljena svjetiljkama, dekoracijama i mekim jastucima. Neposlušna djeca ondje sjede i rade vježbe disanja ili meditacije što im pomaže da se smire i fokusiraju. Također, potiče ih se da razgovaraju o onome što se dogodilo.

Da se prilikom svjesne meditacije u mozgu i tijelu događa nešto zanimljivo, primijetili su i znanstvenici. Jedna studija tako meditaciju predlaže vojnicima kako bi se lakše nosili s užasima kojima su nazočili, a poznato je da meditacija popravlja i raspoloženje. Druga studija otkrila je da meditacija popravlja fokus i pažnju. Zbog svih tih razloga, meditacija je postala sastavni dio raznih oblika psihoterapija.

U školi Robert W. Coleman meditacije nije jedino što nude djeci. Također, u ponudi je i joga te različiti drugi oblici vježbi.

'Čovjek nikada ne bi rekao da će mala djeca doista sjediti u miru i meditirati, ali oni to zaista rade. Meditirali su čak i prije odlaska na proslavu Božića i znali su da će tamo dobiti poklone. No svejedno su prije toga odradili meditaciju', rekao je Kirk Phillips, voditelj projekta.

Meditacija u školi ima velik utjecaj i na ponašanje djece kod kuće. Roditelji kažu da im djeca predlažu meditaciju kad se vrate nervozni s posla i ovi ih nerijetko poslušaju. Zanimljivo, meditacija djeci pomaže i da shvate važnost očuvanja prirode i okoliša. Škola također organizira rad u vrtu, čišćenje parka i posjet obližnjim farmama.

Nakon uvođenja ovog programa, broj djece koja manifestiraju nepoželjno ponašanje u opadanju je, a smanjio se i broj izostanaka. Zbog uspješnosti programa njegovi se kreatori nadaju proširiti ga i na ostale američke škole.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo