MAGAZIN BRIGITTE

Ona, ti, ili ja na naslovnici i u modnim editorijalima

Brigitte je pokrenuo malu revoluciju: većina njemačkih medija solidarno je krenula u ‘borbu za prave žene’

Najprodavaniji njemački ženski dvotjednik, Brigitte, lani je najavio da od 1. siječnja više neće angažirati profesionalne, a kamoli ekstremno mršave mlade modele i začudio čitav modni svijet kada je 2. siječnja izašao broj u kojem doista nema ni jednog jedinog modela. Umjesto njih na naslovnici i u modnim editorijalima poziraju poput profesionalki obične građanke u dobi od 20 do 72 godine. Na njihovu internetskom portalu stoji podatak da se prijavilo ukupno 10.000 žena otkako su lani pokrenuli natječaj za nemodele, a svakog će mjeseca magazin predstavljati po deset žena za koje posjetitelji mogu glasovati. Zanimljivo je da je na jednoj anketi (kandidatkinje su prikazane na fotografijama) najveći broj glasova dobila žena s najsimpatičnijim osmijehom iako je, što se tiče dobrog izgleda, imala itekakvu konkurenciju.

Prvi takav, možda povijesni broj ovog ženskog magazina ne izgleda ništa lošije niti manje privlačno jer se umjesto mladih mršavica pojavljuju svakojake manje ili više zaobljene žene. U broju je nekoliko modnih editorijala u kojima sve redom poziraju nemodeli, a odjeća koju nose i modna fotografija izgledaju i dalje odlično te pozivaju na kupnju.

Odjeća je možda i privlačnija

Čini se da ne drži vodu ona misao da se odjeća ne bi prodavala ako se na reklami odjevni predmeti ne bi nalazi na nekom mršavom mladom modelu. Nazanimljiviji iz cijelog broja je editorijal u kojem je glavna manekenka 45-godišnja Islanđanka, mršava, sijeda, kratkokosa i izborana lica. Žena pozira tako da ne izgleda nimalo usiljeno, ne pokušava izgledati kao neka mnogo mlađa i iskusnija kolegica. Sasvim simpatičan editorijal u kojem je prikazana odjeća ovako možda još privlačnija.

Svaki od snimljenih editorijala ima navedena imena i prezimena “modela”, čime se te žene inače bave i koliko imaju godina. Neke su od njih zaobljene, jače tjelesne građe, ali tu su i mršavije žene koje imaju neke druge zanimljive atribute. U jednom je editorijalu angažirana cijela obitelj - majka, otac i 6-godišnji sin, koji su snimani na lolacijama u Africi. Za jedan drugi je angažirama skupina mlađih studentica i studenata, a za tematsku ribriku “Ljepota ruku” snimane su žene raznih dobnih skupina te je među njima i 72-godišnjakinja koja posnosno pozira sa svojom izboranom rukom dok u drugoj u pozadini drži cigaretu. Neka druga s ponosom pokazuje svoj pjegavi ten, a kakv ima i riđokosa i visoka učiteljica koja je dobila čak nekoliko stranica u magazinu.

‘Poludjeli’ oglašivači

Ne bi li svojem poslovnom potezu dali nešto ozbiljniji pečat osim dojma da je riječ o hiru glavnog urednika Andreasa Leberta, koji je prije izjavio da mu je “dosta podebljavanja mršavih modela u Photoshopu”, i marketinškom triku, Brigitte u ovome broju ima i dosje o novom odnosu žena i mode. Smatraju da moda više nema ekskluzivnost kakvu je imala prije deset godina, što se djelomice dokazuje i sve većom prisutnošću ulične mode na revijama haute couturea. Možda najveći dokaz toga je potez Karla Lagerfelda, koji je na reviji visoke mode 2006. modele odjenuo ni manje ni više nego u traperice ispod prepoznatljivih Chanelovih haljinica. Iako se obični jeans malo-pomalo ubacuje u visoku modu još od 70-ih, a sam Yves Saint Laurent svojedobno je izjavio kako žali što on nije osmislio traperice, ovo je bio prvi put da se par traperica šetao na reviji visoke mode. Slično se sada događa i s običnim T-shirtom.

Puna kapa retuša

Sve otkada su oglašivači uvidjeli da će Brigitte ustrajati, interes za oglašavanje u tom časopisu porastao je kod upravo onih brendova kojima su te obične žene ciljana skupina. U prvom je redu to Dove i njegova “Kampanja za stvarnu ljepotu”, kojom doista jest dirnuo milijune žene u svijetu, jer mnogim je ženama već puna kapa fotošopiranih i žgoljavih tinejdžerki s kojima bi se jednako trebala poistovjetiti i 20 i 50-godišnjakinja. Dove se, naime, u ovom broju Brigitte magazina oglašava na čak prvih pet stranica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:46