ZDRAVO I URBANO PLANIRANJE

Politika zaštite okoliša grada Vinkovaca

Do danas je obnovljeno 90% razorenih područja u sklopu politike zaštite okoliša grada Vinkovaca

Grad Vinkovci ima bogatu povijest još od vremena starije faze starčevačke kulture neolitika do danas, no jako je stradao u Domovinskom ratu uslijed velikosrpske agresije. U bombardiranju je oštećena barokna jezgra grada te je spaljena gradska knjižnica u kojoj se nalazilo 85 000 knjiga. Također je stradao velik broj ljudi. Ratne 1991. godine pokrenuto je pridruživanje Vinkovaca u mrežu Zdravih gradova, iako je to bilo nezamislivo u ratno vrijeme te je zaključeno 2000. godine.

Do danas je obnovljeno 90% razorenih područja u sklopu politike zaštite okoliša grada Vinkovaca. Cilj je politike da Vinkovci postanu atraktivan grad za sve ljude omogućujući im zapošljavanje i smještaj te pruži kvalitetan život i probudi svijest o bogatoj kulturi grada. Projekti se većinom financiraju iz gradskog proračuna. Dosad je obnovljena pješačka zona te je organiziran javni prijevoz. Provedeno je razminiranje, sanirana je deponija Papuk, te je u tijeku izgradnja Višenamjenskog kanala Dunav Đ Sava. Grad se također brine o tzv. „najranjivijim“ skupinama, odnosno o djeci, bolesnima, ratnim invalidima, te starima i nemoćnima.

U svrhu promoviranja zdravog načina života i sporta izgrađuje se dvoransko plivalište u Lenijama, te školske sportske dvorane. Rasvijetljen je i stadion HNK Cibalia. U tijeku je natječaj za izvođenje radova na Hrvatskom domu u sklopu kojeg će se nalaziti suvremena knjižnica te razni poslovni sadržaji. Radi očuvanja kulturne i povijesne baštine svake se godine održavaju Vinkovačke jeseni. Pokrenut je također i program pomoći gospodarstvenicima u doba krize.

Također je jedan od ciljeva politike zaštite okoliša i održivi razvoj, odnosno razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice, a da pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija. Gospođa Mandica Sanković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, kao najbitniji projekt izdvojila je zdravo i urbano planiranje i uključivanje građana u postupke donošenja prostornih planova.

Kako kaže, to je početna točka od koje sve ostalo kreće. U Upravnom su odjelu za prostorno uređenje vrlo zadovoljni rezultatima svih dosad izvršenih projekata jer sve statistike govore u prilog uspješnosti. Još se samo nadajmo da će se uspjeh budućih projekata nastaviti kako je i dosad tekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:36