Tradicija, filozofija, atmosfera

Grčka kuhinja

Zamislite da sjedite u hladovini stabla u maloj konobi uz more na jednom otoku u Egejskom moru te uz hobotnicu na žaru ili uz neko drugo grčko jelo, pijuckajte čašu vina ili ouzo. Ovo iskustvo tj. kombinacija onoga što ste jeli i pili i okruženja u kojem ste to konzumirali nije moguće doživjeti ni ponoviti nigdje drugdje.
Zamislite da sjedite u hladovini stabla u maloj konobi uz more na jednom otoku u Egejskom moru te uz hobotnicu na žaru ili uz neko drugo grčko jelo, pijuckajte čašu vina ili ouzo. Ovo iskustvo tj. kombinacija onoga što ste jeli i pili i okruženja u kojem ste to konzumirali nije moguće doživjeti ni ponoviti nigdje drugdje.

Odvede li vas put u Grčku, obavezno morate kušati tradicionalnu grčku kuhinju jer je ona sastavni dio grčke povijesti, kulture i društva. Osim što korijeni grčke kuhinje sežu daleko u prošlost (jeste li znali da je prvu kuharicu na svijetu napisao Archestratos oko 300.g.pr.n.e.?), dokazana je i njena visoka nutritivna vrijednost te njen pozitivan utjecaj na zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Grci još i danas poštuju i njeguju svoje tradicionalne običaje vezane uz prehranu, pa se slobodno može reći da im je to svojevrsna filozofija. Grčka kuhinja također otkriva i izuzetnu druželjubivost i društvenost, ekstrovertiranost i komunikativnost grka, a njihovo istinsko uživanje u ukusnom jelu i piću, u uvijek dobrom društvu i veselju još i danas odražavaju sliku antičkih gozbi....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 11:14