WINEOS

Osijek u siječnju postaje vinska prijestolnica Hrvatske

 Arhiva fotografija TZ Osječko- baranjske županije
 

Rijetko gdje u Hrvatskoj možete doživjeti toliko različitih vinskih aktivnosti, od noćenja ili romantične večere u vinskom podrumu, koncerta u vinogradu s jedinstvenim pogledom na Dunav, sudjelovanja u vinskom maratonu ili biciklističkoj potrazi za buteljama vina po vinogradu. Po mnogočemu vinska ponuda u Slavoniji i Baranji pripada skupini „naj“, najveći proizvođači vina u Hrvatskoj, najveći vinski podrum, najveći vinograd, najveća bačva… usudimo se reći i najbolja hrvatska vina, posebice bijela. Stoga s pravom možemo reći kako je istok Hrvatske vinski raj, koji je u mnogim kategorijama hrvatsko „naj“.

Arhiva fotografija TZ Osječko- baranjske županije

Slavonija priča jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u Hrvatskoj. Brežuljkasti i ravničarski vinogradi okupani suncem, nude vina koja osvajaju najvrjednije svjetske nagrade, a u svoj raskoši njihovih okusa i mirisa gosti uživaju u podrumima koji odišu prošlošću i čuvaju stoljetne tajne vrijednih vinara i vinogradara.

Mnogo je toga što Slavoniju i Baranju čini jedinstvenom, no jedni od najjačih turističkih aduta su i vinske manifestacije. Upravo je nadolazeći Međunarodni festival vina, delicija i ugodnog življenja - WineOS vrhunac vinskih događanja u Slavoniji i Baranji i predstavlja najveću manifestaciju tog formata na istoku Hrvatske. Od nastanka se nametnuo kao najznačajniji u Slavoniji i Baranji te najveći vinski festival u trokutu Zagreb-Budimpešta-Beograd. Glavni fokus je predstavljanje vinarija iz regije Slavonija i Podunavlje, njihove ponude, noviteta i turističkih potencijala. Osim lokalnih izlagača, WineOS redovito predstavlja goste iz drugih hrvatskih regija, susjeda iz Mađarske i Vojvodine, ali i BiH, Slovenije, Makedonije...

Arhiva fotografija TZ Osječko- baranjske županije

Novo izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja ponudit će brojne novosti i zanimljivosti za sve posjetitelje, a najznačajnija novost je novi, značajno veći izložbeni prostor. Šesti WineOS zauzet će 1.900 četvornih metara osječke dvorane Gradski vrt, gdje će posjetitelje dočekati stotinjak izlagača. Nadolazeći WineOS koji se održava 10. i 11. siječnja, donijet će brojne novosti, a jedna od njih je cooking show, odnosno nastup renomiranih hrvatskih kuhara. Posjetitelji će moći vidjeti vrhunske chefove na djelu, a neki će imati prigodu isprobati netom pripremljene specijalitete.

Od početka WineOs-a značajan dio manifestacije čine vinske radionice. Za njih je zadužen vinski bloger Željko Garmaz. Njegove sjajne priče gosti će moći doživjeti i okusiti uživo, a program će i u 2020. dati prigodu za kušanje nekoliko jedinstvenih vina koja se nigdje ne mogu nabaviti. Dodajmo kako će i ljubitelji piva doći na svoje, budući da su u pripremi dvije pivske radionice.

Arhiva fotografija TZ Osječko- baranjske županije

Ovakav događaj ne može proći bez raznih slanih i slatkih proizvoda. Uostalom, u nazivu se krije ono što WineOS uz vino promovira – delicije i ugodno življenje. Stoga se gostima prezentiraju lokalni i gostujući proizvođači suhomesnatih proizvoda, sireva, ulja, meda, rakija i likera, piva te slastica.

Značaj ovog festivala za lokalnu je zajednicu vrlo velik. Osim što stvara i educira publiku, WineOS u turističkom smislu postaje sve značajniji, posebice s obzirom na termin održavanja. Stoga Osječko – baranjska županija i Grad Osijek redovito pomažu festival koji im ulaganje vraća obogaćenjem turističke ponude i poticanjem razvoja vinskog turizma.

Arhiva fotografija TZ Osječko-baranjske županije

Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti u vinoteci Vinita u Osijeku, a bit će dostupne i na ulazu u dvoranu Gradski vrt 10. i 11. siječnja. Više informacija možete pronaći na WineOs.biz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:50